A-
A+

Belgien hämtar IS-kvinnor och barn från läger

Barn till IS-krigare har varit i fånglägret i Syrien sedan 2019. Arkivbild.
Barn till IS-krigare har varit i fånglägret i Syrien sedan 2019. Arkivbild.
BelgienTT-AFP

Belgien flyger hem sex IS-kvinnor och deras tio barn från Roj-lägret i nordöstra Syrien, där de suttit fångna sedan kurdiska styrkor övertog kontroll i området 2019 efter strider mot IS.

Annons

Annons

Operationen bekräftas av källor till AFP och kommer efter Belgiens tidigare beslut om att barn under 12 år ska få återvända till landet.

Belgiska myndigheter var på plats i fånglägret Roj i juni för att ta blodprov på de berörda och säkerställa att barnen och deras mödrar faktiskt är belgare.

Många länder, däribland Sverige, har trots vädjanden från det kurdiska självstyret som kontrollerar fånglägren varit motstridiga inför att hämta hem sina medborgare eftersom de frivilligt rest till Irak eller Syrien för att ansluta sig till IS. Frågan om hur barnen ska hanteras har debatterats flitigt.

Den belgiska övervakningsmyndigheten Ocam har meddelat att de som tillbringat tid i lägren ska hållas under nära övervakning, vilket de menar är lättare att genomföra om de befinner sig i Belgien. Kvinnorna väntas gripas och åtalas av antiterror-åklagare, medan barnen ska omhändertas av socialtjänsten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!