A-
A+

Benbrott vanligare i välbärgade familjer

Barn som växer upp i stadsmiljö med syskon och högavlönade föräldrar löper större risk för benfrakturer. Arkivbild.
Barn som växer upp i stadsmiljö med syskon och högavlönade föräldrar löper större risk för benfrakturer. Arkivbild.
HälsaTT

Barn som växer upp i stadsmiljö med syskon och högavlönade föräldrar löper större risk för benfrakturer, visar forskning från Umeå universitet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ett av tre barn råkar någon gång under sin uppväxt ut för att ett ben i kroppen går av. Nu pekar forskare på en rad faktorer som ökar risken för benbrott.

"Sambandet mellan inkomst och frakturer kan eventuellt förklaras av att familjer med högre inkomst oftare har studsmattor, skidor och cyklar och större möjligheter att delta i aktiviteter med risk för frakturer", säger Erik Hedström, doktorand vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Han har i sin avhandling gått igenom alla frakturskador som föranledde akutbesök på Norrlands universitetssjukhus mellan 1993 och 2014. Under perioden drabbades cirka 35 procent av alla barn av minst en fraktur, det vill säga drygt vart tredje barn.

Barn i familjer med hög inkomst och barn med syskon drabbades i större utsträckning, jämfört med barn utan syskon eller i familjer med lägre inkomst.

Likaså går det att se lokala skillnader. Barn i landsbygdskommunerna hade nästan 20 procent färre frakturer än barn i städerna. Särskilt tydlig var skillnaden över tio års ålder. Skillnaden mellan kommunerna förklaras till viss del av skillnader i inkomst.

Föräldrarnas utbildningsnivå, samt om de var sammanboende eller ensamstående, verkar inte spela någon roll för frakturrisken.

"De skillnader vi har kunnat se väcker frågor om olika barns skilda förutsättningar för bland annat fritidsaktiviteter, något som inte bara har betydelse för förekomsten av skador", säger Erik Hedström.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!