A-
A+

Bennison frälste Sverige: "Varit mycket press"

Hanna Bennison frälste Sverige mot Schweiz.
Hanna Bennison frälste Sverige mot Schweiz.
FotbollSheffield, TT:s utsände

Hanna Bennison har inte fått landslagskarriären att lyfta. Kanske lossnade det mot Schweiz i EM.

Den 19-åriga stortalangen räddade Sverige när hon dundrade in sitt första landslagsmål i den 79:e minuten.

Det är bara jättemycket lycka, säger Bennison efter 2–1-segern.

Annons

Annons

Som 17-åring slog Hanna Bennison igenom med dunder och brak i sin blågula debut. Mittfältaren kom tidigt fram som en supertalang och efter landslagsdebuten mot USA under hösten 2019 lovordades hon från flera håll och kanter.

Hajpen har varit fortsatt stor kring Bennison som snart tre år efter landslagsdebuten dels har lämnat Rosengård för Everton, dels blivit ett givet inslag i svenska landslagstrupper.

Bofast i den svenska startelvan har hon däremot inte lyckats bli, och hon upplever att det har varit en hel del press på henne. Men det har hon heller inget emot.

Det har varit mycket press. Speciellt när man har fått utmärkelser. Men jag tycker ändå att det är kul på ett sätt, man har gjort någonting bra. Man vill ha den där pressen och jag sätter press på mig själv också. Jag tycker om det, säger hon efter segern mot Schweiz.

"Extremt kul"

2–1-segern mot Schweiz var Bennisons 24:e A-landskamp, men mål hade hon aldrig tidigare gjort i landslagströjan. Att hon nu valde rätt tillfälle att hitta nätet för Sverige råder det ingen tvekan om.

Mot Schweiz byttes hon in på innermittfältet i den 68:e minuten och elva minuter senare kom fullträffen.

Efter en rörig situation i straffområdet fick Fridolina Rolfö tag i bollen och såg Bennison strax utanför straffområdet. Evertonmittfältaren var säkerheten själv när hon smällde in 2–1.

Det är extremt kul att få avgöra matchen och komma in på det sättet, säger hon.

Annons

Annons

Långsamt segermål

Hon hann inte tänka så mycket, säger hon. Det var mest att ta emot bollen, hitta luckan och skjuta.

Jag fick passningen från Rolfö och sedan ser jag en liten lucka och försöker sätta den där. Det är inte ett jättehårt skott så det tog ändå lite tid tills den gick in. Sedan var det bara ren lycka.

Målet fastställde slutresultatet till 2–1. Dessutom gav det en självförtroendeboost.

Jätteskönt. Det gör mycket för ens självförtroende. Det betyder jättemycket att få göra sitt första mål, säger Bennison.

TT: Vad kan det innebära för ditt spel i landslaget?

Mest självförtroendet att man kanske vågar lite mer, att våga ta mer avslut. Sedan är det svårt att säga men jag ska fortsätta köra på och visa hela tiden.

Om hon återfinns i startelvan när Sverige möter Portugal på söndag i Leigh, i vad som är den sista gruppspelsmatchen, återstår att se.

Det är jätteviktigt att vi vann matchen. Sedan är det mycket mer än ett mål som avgör om man får spela eller inte. Vi får se men jag hoppas att jag har stärkt mina chanser lite, säger hon.

Seger: "Blir fler mål"

En av spelarna som ofta håller Hanna Bennison utanför startelvan är 37-åriga lagkaptenen Caroline Seger, som mot Schweiz gjorde sin 232:a landskamp.

Exakt hur betydelsefullt ett första landslagsmål kan vara är svårt att säga, säger hon. Men att det blir fler mål för Bennison i den blågula tröjan, det är Seger säker på.

Det är klart att det ger en liten boost i spelet här och det är viktigt för oss och henne själv. Hon är fortfarande ung och har framtiden för sig. Det är inga problem, hon kommer nog göra fler mål, säger Seger.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.