Berg kapten mot Portugal – Isak spelklar

Förbundskapten Janne Andersson och lagkapten Marcus Berg.
Förbundskapten Janne Andersson och lagkapten Marcus Berg.
FotbollTT

Tidigare skadade Sebastian Andersson och Alexander Isak är tillgängliga för spel mot Portugal i Nations League.

Däremot har Isaac Kiese Thelin lämnat truppen.

Förbundskaptenen Janne Andersson:

Jag tar ut det lag som jag tror har bäst chans att vinna matchen, men för några kan det vara direkt olämpligt att spela två matcher i rad.

Annons

Annons

Efter världsmästarna Frankrike i lördags väntar regerande Europamästarna Portugal.

Det är lika svåra matcher på förhand. Utifrån det har jag bara tittat på min egen trupp, säger Andersson som inte vill gå ut med vilka ändringar han gör i startelvan men att det blir en delvis annan uppställning på tisdag kväll.
Det blir några ändringar. Alla som är här är så bra att de kan gå in och prestera, säger Andersson.

Marcus Berg blir för första gången under sin landslagkarriär lagkapten och tar över det vikariat för skadade Andreas Granqvist som mittfältaren Sebastian Larsson hade mot Frankrike.

Jag tycker att vi har flera som är lagkaptenstyper. Han (Berg) är en bra kille som bidrar på alla sätt på och utanför planen, säger Andersson.

"Största ära man kan ha"

Berg fick besked på måndagsmorgonen.

Jag fick frågan vid frukosten om jag ville vara kapten. Jag svarade lugnt ja, men inombords blev jag extra glad, säger Berg.
Först och främst känns det fantastiskt, den största ära man kan ha. Det är aldrig något jag strävat efter, men det är en stor ära och jag är tacksam mot Janne och Peter (Wettergren, assisterande förbundskaptenen).

Berg är med andra ord en startspelare. Mot Frankrike bildade han anfallspar med Robin Quaison. Med Andersson och Isak tillgängliga har Janne Andersson flera val. Duon avstod lördagens match på grund av känningar.

Annons

Annons

Thelin hem till MFF

Nu säger förbundskaptenen:

Jag vågar matcha dem i 90 minuter om jag vill. Jag har fått okej från medicinska teamet. Båda var ganska nära i lördags, men vi körde med breda marginaler.

I och med de båda anfallarnas klartecken har Isaac Kiese Thelin återvänt till Malmö FF. Det var på egen begäran.

Vi kallade först in honom när vi fick skador, men med båda de spelarna (Andersson och Isak) tillgängliga ville Isaac i samförstånd med mig åka hem eftersom Malmö FF spelar redan på torsdag, säger Janne Andersson.

Dejan Kulusevski hamnade i fokus efter Frankrikematchen när han i en tv-intervju uttryckte sin besvikelse över att han inte fick starta matchen.

I söndags kastade sig Zlatan Ibrahimovic in i debatten om Kulusevski med en tweet, fri från all form av diplomatiskt språkbruk. Ibrahimovic skrev: "Vilket jävla skämt. Ytterligare ett bevis. Inkompetenta personer på fel positioner som kväver svensk fotboll."

Jansson om Zlatan

Den före detta landslagskaptenens inspel, det senaste i raden av utfall mot förbundskaptenen Janne Andersson, väckte både besvikelse och irritation i truppen.

Det är oerhört tråkigt med tanke på den maktfaktor Zlatan ändå är i svensk fotboll. Det roligaste hade förstås varit om han varit med oss, pushat och stöttat oss. Man får ha respekt för hans åsikter men jag tycker att Janne hanterade det väldigt bra på presskonferensen. Han satt nästan en timma och svarade på tuffa frågor, säger mittbacken Pontus Jansson.

Vid söndagens presskonferens sade Andersson att Kulusevski skulle möta medierna på måndagen. Så blev inte fallet.

I min ambition att vara tillmötesgående lovade jag Dejan i dag. Man vill vara behjälplig men den här gången lovade jag för mycket. Han vill fokusera på matchen i första hand.

Kulusevski lär starta mot Portugal.

Han såg pigg ut på träningen och verkade glad. För oss är det ganska odramatiskt det här med laguttagningar. Jag upplever honom som positiv och laddad inför matchen, säger förbundskaptenen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons