-
+

Bergström: Astra Zeneca måste göra sitt yttersta

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström anser inte att Astra Zenecas argument att inte leverera vaccin från Storbritannien håller. Arkivbild.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström anser inte att Astra Zenecas argument att inte leverera vaccin från Storbritannien håller. Arkivbild.
CoronavirusetTT

EU kommer inte att bli bönhörda och få vaccindoser från Astra Zenecas produktion i Storbritannien. Det meddelar läkemedelsföretagets kommunikationsdirektör Jacob Lund till SVT Nyheter.

Annons

Annons

Vi kan inte lösa ett problem genom att skapa ett annat problem någon annanstans, säger han till SVT.

Problem hos en belgisk underleverantör är enligt Astra Zeneca orsaken till att EU ser ut att få 60 procent färre vaccindoser från bolaget, än vad man tidigare har kommit överens om.

Under fredagen ska EU:s läkemedelsmyndighet EMA ta ställning till om Astra Zenecas covid-19-vaccin kan godkännas och i så fall ska miljontals doser snabbt portioneras ut till de 27 EU-länderna.

Vi köper inte argumentet att vi inte kan få doser från Storbritannien. Men vi kan titta på USA också. Det borde ju vara möjligt att använda de anläggningarna, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT.

Jacob Lund säger att Astra Zeneca gör vad de kan för att leverera de utlovade doserna till EU.

Vi tycker att det är djupt olyckligt att vi står i den här situationen. Vi förstår frustrationen och vi är frustrerade själva, säger Lund.

Richard Bergström tycker dock att företaget kan anstränga sig mer.

Det som är viktigt är att Astra Zeneca gör sitt yttersta för att lösa problemet och hitta doser någon annanstans. Man kan nog försöka lite till, säger han till SVT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss