Berlin: Spår av förgiftning hos Navalnyj

Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
RysslandTT

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj bär spår av förgiftning, uppger sjukhuset Charité i Berlin där han vårdas.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kräver att de som bär ansvaret för Navalnyjs tillstånd ska spåras och ställas till svars.

Annons

Annons

Alexander Murachovskij, chefsläkare vid sjukhuset i Omsk, under ett uttalande inför medier i fredags.
Alexander Murachovskij, chefsläkare vid sjukhuset i Omsk, under ett uttalande inför medier i fredags.
Sjukhuset Charité i Berlin där Aleksej Navalnyj vårdas.
Sjukhuset Charité i Berlin där Aleksej Navalnyj vårdas.

I en första kommuniké säger det tyska sjukhuset att Navalnyjs nervsystem kan vara skadat.

Uppgifterna från universitetssjukhuset på måndagseftermiddagen var den första oberoende diagnosen av Navalnyj. Enligt nyhetsbyrån Reuters behandlas Navalnyj med medicinen atropin mot den misstänkta förgiftningen. Sjukhuskällor uppger att det är osäkert om Navalnyj kommer att få långtgående skador på nervsystemet.

Tyska medier rapporterar att sjukhuset inte kunnat identifiera det exakta ämne som kan ha förgiftat Navalnyj. Ämnet som kan ha använts har effekter som man tidigare "sett flera gånger och på flera olika laboratorier", skriver Deutsche Welle.

Frågan flyttades upp på högsta politiska nivå när förbundskansler Merkel (CDU) gjorde ett offentligt utspel om att ansvariga i fallet måste "hållas ansvariga", rapporterar Reuters.

"Med tanke på Navalnyjs prominenta roll inom den ryska oppositionen så måste myndigheter nu se till att denna händelse utreds noggrant och med full transparens" säger Merkel och den tyske utrikesministern Heiko Maas (SPD) i ett gemensamt uttalande.

Ryskt förnekande

Uppgifterna kommer efter det att ryska läkare sagt att Navalnyj troligen inte förgiftades, då de inte funnit några spår av gift. De ryska läkarna avfärdar också misstankar om att de pressats av myndigheter.

Vi räddade hans liv genom stora ansträngningar och hårt arbete, säger Alexander Murachovskij, chefsläkare vid sjukhuset i den sibiriska staden Omsk, under en presskonferens på måndagen, enligt Reuters.

Uttalandet görs sedan Navalnyj i helgen flögs med ambulansflyg till Tyskland där han nu vårdas på Charité i centrala Berlin. Hans tillstånd uppges vara stabilt.

Det var i torsdags som Navalnyj plötsligt insjuknade på ett flyg mellan sibiriska Tomsk och Moskva och planet tvingades landa i Omsk. Kort före avfärd hade han druckit en kopp te, vilken hans team tror var spetsad med någon form av gift.

Annons

Annons

"Hade varit lättare"

Den teorin avfärdas av läkarna i Omsk.

Diagnosen förgiftad var den första som föreslogs, även av sjukvårdarna. Det var därför patienten lades in på toxikologiavdelningen. Om vi hade hittat någonting som kunde bekräfta förgiftning så hade allting varit mycket lättare för oss, säger biträdande sjukhuschef Anatolij Kalinitjenko enligt nyhetsbyrån Interfax.
Men vi har nu fått definitiva svar från två laboratorier med beskedet att de inte hittat några kemiska eller toxiska ämnen som de kan beskriva som gift.

Medan Navalnyj vårdades på sjukhuset i Omsk rapporteras civilklädda poliser ha synts till vid chefsläkarens kontor.

Jag kan inte säga vilka det var. Jag kan inte säga att de gjorde något särskilt, kommenterar Murachovskij uppgifterna under presskonferensen, enligt Interfax.

"Inget ingripande"

Han förnekar att läkarna pressats av myndigheterna gällande vilken diagnos som skulle ställas.

Det skedde inget ingripande vid behandlingen av patienten och det kan inte heller ske. Patienten hade en personlig läkare, samtliga beslut fattades genom samråd mellan kollegor där upp till tio läkare från olika avdelningar var inblandade, säger Murachovskij.

Läkarna i Omsk har lagt fram hypotesen att Navalnyjs tillstånd orsakats av en störning i matsmältningen och lågt blodsocker.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons