A-
A+

Berlusconi frikänns för muta i festhärva

Silvio Berlusconi, här vid borgmästarvalet i Milano i början av oktober. Arkivbild.
Silvio Berlusconi, här vid borgmästarvalet i Milano i början av oktober. Arkivbild.
ItalienTT-AFP-AP

Silvio Berlusconi är icke skyldig till ett av de mutbrott han anklagas för i samband med de ökända "bunga bunga"-fester han arrangerat.

Annons

Annons

Italiens skandalomsusade tidigare premiärminister har anklagats för att ha betalat en pianospelare pengar för att denne skulle ljuga om vad som försiggick vid festerna i Berlusconis pampiga villa utanför Milano.

Kvinnliga deltagare har vittnat om att det var regelrätta sexfester, medan Berlusconi med försvarare har invänt att det varit vanliga, men storslagna middagar.

Han är såklart lättad och nöjd, säger Berlusconis advokat Federico Cecconi till italienska medier, efter beskedet från en domstol i Siena.

Även pianospelaren i fråga frikänns från brott.

Härvan har retts ut i flera rättsliga omgångar. Silvio Berlusconi dömdes 2013 för att ha betalat en då 17-årig flicka för sex, men den domen överklagades varpå han friades i Italiens högsta domstol. I nästa steg dömdes två personer som stod honom nära för att ha tagit unga prostituerade kvinnor till festerna.

I detta tredje steg har åklagare gjort gällande att Berlusconi köpt människors tystnad för totalt motsvarande omkring 100 miljoner kronor. Merparten uppges ha gått till den flicka som var inblandad i anklagelserna i den första rundan.

Mutbrottsfall tas upp på lokal nivå i Italien, i de orter där de misstänkta brotten, eller transaktionerna, har skett. Ytterligare muträttegångar väntar Silvio Berlusconi i Rom respektive Milano.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.