Besegrade mästarna – Norrköping ny tabelltvåa

IFK Norrköping tar upp jakten på Malmö FF efter 2–1-segern borta mot Djurgården.
IFK Norrköping tar upp jakten på Malmö FF efter 2–1-segern borta mot Djurgården.
FotbollTT

Malmö FF visade var skåpet ska stå. 3–0 mot Häcken var ett klart och tydligt besked till allt och alla.

Greppet om Lennart Johansson pokal hårdnade. Kan någon utmana?

IFK Norrköping tänker göra ett försök.

Det är så tajt och det är för tidigt att titta på tabellen, men jag är otroligt stolt över spelarna, säger managern Jens Gustafsson.

Annons

Annons

2–1 mot Djurgården vittnar om ett lag som hittat tillbaka till den standard man inledde serien med.

I och med Häckens förlust och Elfsborgs 0–0 mot IFK Göteborg klev Norrköping upp som ny tabelltvåa efter 22 omgångar.

Formen är uppenbarligen på starkt uppåtgående. Förra veckans 1–1 mot Malmö FF följdes upp med tre tunga poäng i nästa toppmatch.

Norrköping imponerade med sitt passningsspel, osäkrade alla sina offensiva vapen – och i ett Peking i form är de många. Simon Thern låg lågt på femmannamittfältet, styrde och ställde centralt, Sead Haksabanovic och Isak Bergmann Johannesson var ständiga hot på kanterna och i skyttekungen och anfallsspetsen Christoffer Nyman förfogar managern Jens Gustafsson i en av seriens smartaste och hårdast arbetande anfallare.

Det Norrköping som rullade ut Djurgården de första 20 minuterna på Tele 2 arena uppträdde som det Norrköping som tog allsvenskan med storm tidigt i somras.

Bråtveit grundlurad

Men det tidiga ledningsmålet var mer av en slump, inte konsekvensen av ett grandiost genomfört anfall.

Högerbacken Linus Wahlqvist drog till från distans, Per Kristian Bråtveit grundlurades när Elliot Käck touchade bollen med pannan. Om Käck avstått från instinkten att täcka skottet hade den norske målvakten förmodligen plockat den bollen utan besvär. Märkvärdigare var inte Wahlqvists träff.

Djurgården brände en hel del krut när det tog stopp i Europa League-kvalet mot Cluj så sent som i torsdags.

Det tog ett tag att få fart på benen.

Så dags kunde Norrköping ha tagit ett målmässigt starkare grepp om matchen. Främsta läget: När Nyman drev förbi Jesper Karlström, fick in bollen till Isak Bergmann Johannesson, vars bollkontakt var för svag och Karlström fick undan bollen.

Djurgården fick mer och mer att säga till om, men kom inte till de önskade kvitteringslägena. Det tillät inte Norrköpings disciplinerade defensiv.

Annons

Annons

"Känns lite stängt"

Vi blir passiva och stressade efter deras ledningsmål. Vi vänder lite på mittfältet och får bättre tag på matchen. Spelarna kämpar på trots att vi inte får med oss något. Bollen rullar lite för lätt in bakåt och vi får slita hårt för chanserna, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.

I stället friställde Alexander Fransson Nyman, som vann duellen med den olycklige Käck och rullade elegant in 0–2 och säsongens tolfte mål.

Jättefin passning av Fransson, bara att lägga in den. Jag har fått hålla mig relativt frisk och det känns bra i kroppen. Vi är ett anfallande lag och skapar mycket chanser, säger Nyman till Dplay om målet i matchen och alla under säsongen.

Kort senare firade Henrik Castegren 0–3, men målet dömdes bort för en hårfin offside på Nyman i och med att anfallaren skymde Bråtveits sikt.

Kujovic reducerade

Djurgården satte allt på ett kort. Tränarduon Lagerlöf och Kim Bergstrand slängde in Emir Kujovic och Kalle Holmberg – båda med bakgrund i Norrköping.

Med tolv minuter kvar kom reduceringen. Mittbacken Filip Dagerstål kom fel i steget och Kujovic stötte in 1–2.

Vi chanspelar på ett helt annat sätt och vi vet att Norrköping kan straffa oss på omställningar, men vi ger det en chans hela vägen in, säger Lagerlöf.

Forceringen var nära att lyckas, men Fredrik Ulvestads nick smet utanför.

Den regerande svenska mästarklubben är nu uppe i fem allsvenska matcher i följd utan seger. Avståndet till ledande Malmö FF är tolv poäng, dock med en match mindre spelad än tabellettan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons