Besked dröjer om handbolls-EM

Jamina Roberts och de andra spelarna i den svenska EM-truppen får vänta på besked om huruvida det alls blir något Europamästerskap i år. Arkivbild.
Jamina Roberts och de andra spelarna i den svenska EM-truppen får vänta på besked om huruvida det alls blir något Europamästerskap i år. Arkivbild.
HandbollTT

Danmark överväger alltjämt att ta hela ansvaret för handbolls-EM nästa månad. Men beskedet dröjer.

Det kommer att ta ytterligare några dagar, säger danska handbollsförbundets ordförande Per Bertelsen till TV2.

Annons

Annons

Ursprungsplanen med två arrangörsländer för damernas handbolls-EM gick om intet på måndagen när Norge avsade sig uppdraget på grund av den ökade smittspridningen.

Med 17 dagar kvar till mästerskapet måste nu Danmark bestämma sig för om landet kan ansvara för hela mästerskapet. Men trots den knappa tiden låter ett sådant beslut vänta på sig.

Vi hade trott att vi skulle kunna komma med besked i morgon (onsdag). Det tror jag inte är möjligt längre. Jag tror snarare att det kommer i slutet av veckan, säger Per Bertelsen, ordförande i Danmarks handbollsförbund (DHF), till danska TV2.

Regeringen positiv

Ekonomin är en utmaning, coronapandemin och allt som den innebär en annan. Men Danmark har lång erfarenhet av att arrangera stora handbollsmästerskap – senast herr-VM 2019 – och har dessutom stöd från regeringen.

"Väldigt många, inklusive regeringen, vill arbeta för att möjliggöra EM", skriver Danmarks kulturminister Joy Mogensen till TV2.

"Men vi måste också säkerställa att arrangemanget kan hållas på ett försvarbart sätt ur hälsosynpunkt."

Annons

Annons

"Inget drömscenario"

Vem som ska betala notan om Danmark tar över Norges del av mästerskapet är en annan knäckfråga. Men där verkar Norge redo att bidra.

Den ekonomiska utmaningen ska vi lösa tillsammans: Danmark, Norge och EHF. Vi hittar lösningar gemensamt, säger norska handbollsförbundets ordförande Kåre Geir Lio till nyhetsbyrån NTB.
Det är lite svårt att veta vilka extrakostnader det blir. Men vi har ingen annan kommentar till det än att vi hanterar det ekonomiska tillsammans.

Trots utmaningarna hoppas Per Bertelsen att EM ska gå att räddas, och han säger att flera städer redan anmält intresse för att hjälpa till med arrangemanget.

Det är absolut inget drömscenario för oss, och det är inte något som vi gärna vill göra. Men från förbundets sida är det nödvändigt att vi kommer i gång igen och att inte allting bara stänger ner. Det driver oss framåt i den här frågan. Vi ska göra allt vi kan för att lösa uppgiften, säger DHF-ordföranden.

EM ska avgöras 3–20 december.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons