A-
A+

Beslag på över 17 kilo dynamit i våldsvågen

Polisen har beslagtagit en stor mängd vapen under våldsvågen i Stockholm. Arkivbild.
Polisen har beslagtagit en stor mängd vapen under våldsvågen i Stockholm. Arkivbild.
BrottTT

I samband med vinterns våldsvåg i Stockholm har polisen beslagtagit över hundra vapen – och 17 kilo dynamit. Dessutom har över 120 personer frihetsberövats, skriver myndigheten på sin hemsida.

Annons

Annons

Sedan december har en mängd sprängningar, mord och våldsdåd inträffat i Stockholmsområdet, i vad som beskrivs som en våldsspiral i gängmiljö. I januari inledde polisen en särskild händelse, där extra resurser tillsattes för att hantera situationen.

Nu går polisen ut med ett antal siffror om insatsen. Bland annat har 45 pistoler, 39 sprängkapslar, nio handgranater och knappt 18 kilo dynamit beslagtagits.

Totalt sitter 160 personer över 18 år – samt 33 personer under 18 år – häktade, misstänkta för brott kopplade till gängmiljön. Av dessa är 64 personer kopplade till de konflikter som polisen bedömer som mest prioriterade.

"Vår bedömning är att vi genom vidtagna åtgärder har minskat risken för nära förestående brott som varit överhängande utifrån den samlade bilden. Flera lokalpolisområden är helt säkra på att de genom sitt ihärdiga arbete verkligen lyckas avbryta och stoppa nära förestående grova våldsbrott", säger Hanna Paradis, kommenderingschef på polisens hemsida.

Totalt pågår 284 förundersökningar som kan kopplas till gängmiljön i Stockholm.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.