A-
A+

Beslut: Hockeyförbundet tvingas ändra reglerna

Ishockeyförbundet måste ändra tävlingsreglerna efter RF-beslut. Arkivbild.
Ishockeyförbundet måste ändra tävlingsreglerna efter RF-beslut. Arkivbild.
IshockeyTT

Riksidrottsstyrelsen tvingar nu Svenska ishockeyförbundet att ändra tävlingsreglerna så att hockeyettanklubben Boden kan stå utanför ligaorganisationen.

Annons

Annons

Vårt högsta organ, Riksidrottsnämnden (Rin), menar att bestämmelsen om obligatoriskt medlemskap är oförenligt med gällande rätt. Jag tycker att det är viktigt att utslaget i vår högsta domstol gäller, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF), till TT.
Vi går in och ändrar i tävlingsbestämmelser kanske fem-tio gånger om året, det är inte jättedramatiskt. Då är det vettigt att vi behandlar ishockeyn på samma sätt som vi hanterar triathlon och kricket och andra som också enligt Riksidrottsnämnden eller på annat sätt bedöms på annat sätt ha regler som inte är korrekta.

Ändring senast i augusti

Enligt beslutet i Riksidrottsförbundets (RF) styrelse ska ändringen i hockeyförbundet vara gjord senast den 15 augusti. Ändringen i tävlingsbestämmelserna innebär att medlemsföreningar i Svenska ishockeyförbundet har rätt att stå utanför ligaorganisationer.

Bakgrunden till RF:s agerande mot hockeyförbundet är att Boden gick till Riksidrottsnämnden (Rin) för att få lämna hockeyettan, eftersom ligan inte gav Boden rätt att bestämma över tv-rättigheterna till hemmamatcherna.

Rin, idrottens högsta dömande instans, gav Boden rätt. Men hockeyförbundet hävdar att Rin inte är behörig att besluta om att ogiltigförklara ett förbunds tävlingsregler och sagt att det endast är medlemmarna som kan ändra i tävlingsbestämmelserna, eller riksidrottsförbundets styrelse.

Annons

Annons

Civilrättsligt beslut

Och ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson sade till TT, före RF:s beslut, att man inte tänkt ändra reglerna eftersom en skiljedom gett hockeyettan rätt i konflikten och att det civilrättsliga går före idrottens dömande instans.

Enligt Björn Eriksson kan inte en civil domstol besluta om helheten eftersom det inte ingår i ett tvistemål som i fallet med Boden och hockeyettan.

Det är det högsta utslaget i idrottens högsta organ, Riksidrottsnämnden, som gäller och det måste vi förhålla oss till, säger RF-basen.

Boden har begärt utträde ur hockeyettan och den 4 maj tas frågan upp vid ett extra årsmöte.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.