A-
A+

Beslut om inställt U18-VM upprör: "Förminskade"

Förbundskaptenen för damernas U18-lag, Madeleine Östling, är bedrövad över beslutet om att ställa in damernas U18-VM för andra året i rad. Arkivbild.
Förbundskaptenen för damernas U18-lag, Madeleine Östling, är bedrövad över beslutet om att ställa in damernas U18-VM för andra året i rad. Arkivbild.
IshockeyTT

På julafton meddelade det internationella ishockeyförbundet (IIHF) att U18-VM för damer ställs in – två dagar innan junior-världsmästerskapet för herrar börjar.

"Det här är orättvisa", skriver det svenska U18-landslaget i ett öppet brev till IIHF. Och de får medhåll av Juniorkronorna.

Annons

Annons

U18-VM för damer skulle ha spelats i Linköping och Mjölby den 8–15 januari 2022, men ställs nu in precis som i fjol.

"Jag är otroligt ledsen och bedrövad över beslutet att ställa in vårt VM för andra året i rad. Jag lider med alla lag – spelare och ledare som, efter hårt slit, tyvärr inte får visa upp sig och tävla på den stora scenen som ett VM är", skriver U18-förbundskaptenen Madeleine Östling i ett sms till TT.

Det internationella ishockeyförbundet, som meddelade styrelsebeslutet om att ställa in turneringarna i januari på julafton, säger sig ha tagit beslutet med hänsyn till smittspridningen av covid-19.

"Diskriminering i våra ögon"

Det svenska U18-landslaget har nu i ett öppet brev till förbundet krävt att mästerskapet får nya speldatum – och flyttas fram, i stället för att helt och hållet ställas in. I ljuset av att det på herrsidan spelas ett mästerskap under så gott som samma period blir beslutet orättvist, skriver laget.

”Smittar vi mer än killarna?", frågar laget, som också ifrågasätter varför herrspelarna fått vara i en tiodagarsbubbla inför mästerskapet medan damerna inte fått det.

Laget motsätter sig inte smittskyddsåtgärder, utan säger att de respekterar att förändringar krävs med tanke på omständigheterna.

De skriver: ”Med tanke på logistiken kan man tro att det är första gången men samma sak hände förra året. Killarna fick spela, tjejerna fick vara hemma i besvikelse. Var är rättvisan i det här? Hur länge ska det få vara så här?”

Beslutet kan leda till att ishockeyspelare på damsidan ger upp sina drömmer, poängterar laget, som ser hanteringen av frågan som ett jämställdhetsproblem.

”Vi känner oss förminskade. Det här är diskriminering i våra ögon”.

Annons

Annons

Juniorkronorna: Hade känt likadant

Simon Edvinsson, assisterande lagkapten i Juniorkronorna, säger att det är ett jättetråkigt besked.

Jag har inte jättemycket fakta men jag tycker att det är jättetråkigt att tjejernas U18-VM ställs in. Alla vill ju spela hockey, så är det ju, säger han.

TT: Förstår man den orättvisa känslan i att damernas U18-VM ställs in medan herrarnas JVM får fortsätta?

Ja, det kan man förstå. Hade det varit tvärtom hade vi känt exakt likadant. Jag förstår alla som har varit med och skrivit det där brevet. Det är verkligen jättetråkigt, säger Edvinsson.

Enligt förbundets beslut var det inte möjligt att skjuta upp damernas U18-VM, för att de aktuella datumen skulle ha krockat med åtaganden inom det svenska ligaspelet.

"Beslutet oacceptabelt"

Beslutet kritiseras på flera andra håll. På twitter skriver förra tennisstjärnan Billie Jean King att det är "oacceptabelt" och "bidrar till att bredda klyftan mellan dam- och herridrott".

Även lagkaptenen för USA:s damlandslag, Kendall Coyne Schofield, skriver: "Internationella ishockeyförbundet har prioriterat herrishockeyn under pandemin, samtidigt som man ställer in damernas turneringar – oacceptabelt. Se till att hitta en lösning att genomföra turneringen på ett säkert sätt, precis som man gjort med killarna".

Utöver U18-VM ställs även andra turneringar på lägre nivå in.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.