Besöksförbud på äldreboenden till oktober

Socialminister Lena Hallengren (S) är beredd att släppa besöksförbudet på äldreboenden. Men först förlängs det en månad, till den sista september Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) är beredd att släppa besöksförbudet på äldreboenden. Men först förlängs det en månad, till den sista september Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen kommer att besluta om att förlänga besöksförbudet på äldreboenden till och med den sista september.

För att kunna ta bort besöksförbudet så måste vi se till att ha andra regleringar och riktlinjer på plats, säger socialminister Lena Hallengren.

Annons

Annons

Besöksförbudet på äldreboenden infördes den första april och har redan förlängts en gång i juni. Förbudet går nu ut sista augusti. På torsdagens regeringssammanträde kommer regeringen att besluta om att ännu en gång förlänga förbudet, nu i en månad.

Samtidigt får Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att utreda om besöksförbudet ska fortsätta att gälla därefter eller om det går att ersätta med andra åtgärder.

För att kunna ta bort besöksförbudet så måste vi se till att ha andra regleringar och riktlinjer på plats. Så i väntan på att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen återkommer med hur de ser på att man tar bort förbudet och vad man skulle behöva ha på plats i stället så förlänger vi förbudet till sista september, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

De två myndigheterna ska redovisa uppdraget den 15 september, så att regeringen hinner ta ställning och eventuellt vidta de åtgärder som föreslås före den 1 oktober.

Det ska man tolka som att det den 1 oktober skulle kunna vara möjligt att ersätta besöksförbudet med andra åtgärder. Situationen ser väldigt mycket bättre ut just nu. Vi vill ju vara säkra på att det fortsätter så och att vi har åtgärder på plats så att man både kan hantera eventuella nya utbrott och se till så att vi inte sätter igång en ökad smittspridning, säger Hallengren.

"Känner sig ensamma"

Vad konsekvenskerna kan bli för de äldre som får fortsatt svårt att träffa anhöriga efter regeringens besked är svårt att säga.

Ett bekymmer för oss som jobbar med frågan är att vi heller inte kan vara på plats och prata med de äldre, på grund av besöksförbudet, säger Tove Harnett, docent i socialt arbete vid Lunds universitet.

Enligt hennes kollega Håkan Jönson, även han professor i socialt arbete vid Lunds universitet, finns det väldokumenterade undersökningar som visar att personer som bor på äldreboende upplever ensamhet i större utsträckning än personer som får hemtjänst.

Det kan bero på att man är gammal och skröplig, har redan förlorat många vänner och har existensiella frågor. Besöksförbuden drabbar därför en redan utsatt grupp, säger han.

Annons

Annons

Glömmer bort

Samtidigt pekar experterna på att det också kan vara påfrestande för personer som lider av demens, som glömmer av varför anhöriga inte besöker. Eller glömmer av den anhöriga i sig. Och besöksförbuden gör också att antalet aktiviteter på äldreboendena minskar.

Men det man ska komma ihåg är att det finns exempel på äldreboenden som lyckats arbeta med det här på ett framgångsrikt sätt. Att se till att skapa alternativa sociala aktiviteter för de äldre. Och att personal exempelvis hjälper boende att träffa anhöriga både digitalt och utomhus, säger Tove Harnett.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons