Besöksnäringen vill visa väg mot stora möten

Branschorganisationen för besöksnäringen, Visita, har samlat 400 personer på Grand Hotel i Stockholm. Arkivbild.
Branschorganisationen för besöksnäringen, Visita, har samlat 400 personer på Grand Hotel i Stockholm. Arkivbild.
CoronavirusetTT

400 personer i Vinterträdgården på Grand Hotel, men handsprit på plats och varken dans eller barhäng till kvällen. Besöksnäringens organisation Visita vill visa att det går att hålla stora sammankomster trots coronaviruset, och arrangerade sin årsstämma som ett fysiskt möte.

Annons

Annons

Nästan intill tjatighetens gräns har vi fått höra att vi ska skippa stora kalas och möten, och varken stora bröllop eller begravningar har hållits sedan pandemin bröt ut.

I våras hade besöksbranschens organisation Visita sin vanliga årsstämma och branschdag inplanerad, men den fick skjutas upp på grund av smittan, berättar Carl Johan Swanson, kommunikationsdirektör på Visita.

Någon gång måste vi ha vår stämma. Vi är en branschförening och måste till exempel förrätta val, bestämma om verksamheten och om ansvarsfrihet för styrelsen. Vi har också ett komplicerat röstsystem med graderade röster som gör det svårt att hålla stämman digitalt.

Hårt drabbad bransch

Men det finns fler skäl till att träffas fysiskt, förklarar han.

Vår bransch har drabbats hårt, och då är det viktigt att samla näringen och prata. Men självklart så är det inte heller fel att visa att det går att hålla möten på ett säkert sätt.

Han berättar om alla åtgärder som vidtagits. Handsprit, skyltar om trängsel och färre deltagare än vanligt.

Det blir ingen dans och inget barhäng.

Årets möte har en gräns på 400 personer.

Annons

Annons

Slutet evenemang

Det är ett slutet evenemang, så det är inte öppet för allmänheten. Regeln om begränsning för antal personer gäller inte då.

Ändå, många, både privatpersoner, företag och organisationer, har följt de råd som myndigheterna gett om att avstå från större sammankomster.

TT: Är det här ert sätt att "buffa" och försöka tänja på reglerna?

Nej, det här är en privat tillställning, och då gäller ju inte begränsningarna. Det här är en årsstämma, och den behöver genomföras, säger Carl Johan Swanson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons