A-
A+

Beställde mord – simpamp dömd till fängelse

Tamás Gyárfás, tidigare ordförande i det ungerska simförbudet, dömdes i dag för anstiftan till ett mord 1998. Arkivbild.
Tamás Gyárfás, tidigare ordförande i det ungerska simförbudet, dömdes i dag för anstiftan till ett mord 1998. Arkivbild.
SimningTT

1998 beställde Tamás Gyárfás ett uppmärksammat mord på affärskonkurrenten János Fenyo.

Först nu har rättvisan kommit ikapp simpampen Tamás Gyárfás. Han har dömts till sju års fängelse för anstiftan till mord, skriver ungerska medier.

I det post-kommunistiska Ungern under 1990-talet blev Gyárfás och János Fenyo bittra fiender.

Fenyo sköts i dagsljus till döds med en ljuddämpad kulsprutepistol vid en vältrafikerad korsning i Budapest den 11 februari 1998.

Mordet uppmärksammades stort i Ungern vid tidpunkten för dådet, men det dröjde nästan på dagen 26 år innan samtliga inblandade fick stå till svars.

Enligt åklagarna var Gyárfás på 1990-talet engagerad i en maktkamp med Fenyo och att Gyárfás bestämde sig 1997 för att få sin rival dödad, skriver BNN. Gyárfás kontaktade en ökänd kriminell, Tamás Portik, som organiserade mordet. Portik, som hade suttit fängslad för andra brott, dömdes på torsdagen till livstids fängelse.

Mördaren, slovaken Jozef Rohac, fängslades på livstid 2012.

2017 greps Tamás Gyárfás och först nu fick han sin dom för sin inblandning i mordet på Janos Fenyo. Gyarfas, 74, hävdade under den välbevakade rättegången att han inte hade något att göra med mordet.

Domen kommer sannolikt att överklagas.

Gyárfás var under åtskilliga år ordförande i det ungerska simförbundet. Enligt nyhetsbyrån AFP tvingades han avgå 2016 efter kritik från kända simmare över hans "odemokratiska" ledarstil.

Gyárfás satt även som vice ordförande i det Internationella simförbundet mellan 2013 och 2017.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.