A-
A+

Besvikelse i hockeyvärlden efter NHL:s OS-besked

Pittsburgh-spelaren Sidney Crosby var besviken över NHL:s besked kring att stoppa spelarna från deltagande under OS i Peking. Arkivbild.
Pittsburgh-spelaren Sidney Crosby var besviken över NHL:s besked kring att stoppa spelarna från deltagande under OS i Peking. Arkivbild.
IshockeyTT-Reuters

NHL har beslutat om att stoppa spelare från att delta i vinter-OS i Peking.

En besvikelse, säger Washingtonspelaren Nicklas Bäckström till SVT Sport.

Känslan delas av Pittsburghstjärnan Sidney Crosby:

Det är svårt att förstå... Vi trodde att vi skulle få chansen där här gången.

Annons

Annons

Den nordamerikanska högstaligan i ishockey har under loppet av dagar drabbats hårt av konsekvenserna av en utbredd covid-19-smittspridning, vilket bland annat resulterat i att över 50 matcher skjutits på framtiden. Därför meddelande NHL under onsdagen att man valt att stoppa ligans spelare från att delta i OS i Peking i februari, då man tvingas flytta matcher till den tidsperiod då det egentligen planerats för ett OS-uppehåll.

Vårt fokus och vårt mål har varit och måste förbli att på ett säkert och ansvarsfullt sätt slutföra NHL-säsongen och Stanley Cup-slutspelet i tid, säger NHL-chefen Gary Bettman efter att ha offentliggjort beslutet.

Under kvällen kom även Internationella olympiska kommittén (IOK) med ett uttalande i frågan.

"Vi vet att spelarna var desperat angelägna om att få delta i spelen i Peking efter att ha missat Pyeongchang 2018", säger en talesperson för IOK och syftar på spelarnas engagemang som ledde till att avtalet mellan NHL och ligans spelarfack om OS-deltagandet slöts.

"Vi är naturligtvis besvikna för deras skull, i och med att de nu missar ännu ett tillfälle att bli olympier. Hur som helst ser vi fram emot att se världens bästa spelare från andra elitligor runt om i världen i Peking".

Världens bästa

Många av världens bästa ishockeyspelare är knutna till NHL och missar därför spelen, vilket lett till starka reaktioner bland spelare, ledare och organisationer inom hockeyn.

Även om vi är besvikna över att få det här beskedet från NHL och NHLPA (spelarfacket), så förstår vi helt och hållet omständigheterna som lett fram till beslutet, säger internationella ishockeyförbundets ordförande Luc Tardif.
Det var en chock att se hur covid-19, nästan över en natt, påverkade NHL:s spelschema och vi har förståelse för att NHL:s beslut är det bästa för spelarnas hälsa och säkerhet, fortsätter Tardif.

Lika förstående var inte Sidney Crosby, spelare i Pittsburgh och tvåfaldig olympisk mästare med Kanada.

Vi trodde att vi skulle få chansen den här gången. Det är upplevelser som man som idrottare inte får så många gånger i livet, och man kanske bara får en chans, säger han.

Annons

Annons

"Nu blir det ännu svårare"

Calgary-spelaren Mikael Backlund hade kanske fått spela sitt första OS – men kan nu missa chansen helt, säger han.

Väldigt tråkigt såklart även fast jag inte vet om jag skulle få vara med. Chansen fanns och nu blir det ännu svårare att komma med som 36-åring vid nästa OS, säger han till SVT Sport.

Även svenske Washington-stjärnan Nicklas Bäckström, som spelat två OS för Tre Kronor 2010 och 2014, var besviken.

- Man hade sett fram emot det här i flera år. Det hade betytt jättemycket för det är en av drömmarna man har som liten att spela OS, säger han till SVT Sport.

Erik Karlsson, backstjärna i San Jose, var arg över beskedet.

"Jag trodde faktiskt att alla saker skulle lösa sig, så att vi äntligen fick åka igen. Det gör en ännu mer förbannad att dom inte släppte oss till OS 2018", skriver han i ett SMS till Expressen.

OS i Peking inleds den 4 februari. Den svenska Tre Kronor-truppen till spelen offentliggörs den 21 januari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.