A-
A+

Bettany trivs som psykopat i skilsmässodrama

Paul Bettany gestaltar hertigen av Argyll i 'En brittisk skandal'. Arkivbild.
Paul Bettany gestaltar hertigen av Argyll i "En brittisk skandal". Arkivbild.
TvTT

"En brittisk skandal" handlar om en lika smutsig som omskriven skilsmässa som skakade den brittiska aristokratin på 1960-talet.

Han var en sociopatisk narcissist, säger Paul Bettany, som spelar den manliga huvudrollen.

Annons

Annons

Claire Foy spelar hertiginnan i skilsmässodramat. Arkivibld.
Claire Foy spelar hertiginnan i skilsmässodramat. Arkivibld.

Vad skiljer en väldigt brittisk skandal från till exempel en svensk eller finsk skandal?

Paul Bettany är tyst en stund innan han svarar.

Jag tror det har att göra med klassystemet i England. I det här fallet handlade det om en kvinnlig outsider som kom in i aristokratin, och när skandalen kom slöt man leden för att skydda en sociopat för att förstöra henne.

Skandalen i fråga är den på 1960-talet mycket omskrivna skilsmässan mellan hertigen av Argyll och hans hustru. Hon var dotter till en miljonär, men inom aristokratin såg man ner på henne, vilket accentuerades när det blev skilsmässa.

"Sociopatisk narcissist"

Paul Bettany spelar hertigen och Claire Foy hans hustru. På titeln låter det som om serien är en fortsättning på den hyllade miniserien "En engelsk skandal" med Hugh Grant. De båda skandalserierna har också samma produktionsbolag. Men Bettany säger bestämt att de inte hänger ihop.

Där fanns det ju inslag som gjorde att det stundtals kunde bli lite farsartat. Så är det inte här. Det handlar om våld inom äktenskapet och det är definitivt inget att skämta om. Vår serie är helt annorlunda i tonen. Det har aldrig varit meningen att de skulle höra ihop på något sätt. Det finns absolut inte någon humor här. Själva skandalen var helt annorlunda.

Framställningar av skandalen har ofta tagit ställning för hertigen och utmålat hertiginnan som en promiskuös lycksökerska.

Men det var så uppfattningen var på den tiden. Det märkte jag inte minst när jag skulle göra research. Det mesta som skrivits skrevs av män, och frågan var till vilken hjälp det skulle ha varit. Hertigen hade varit i kriget, han hade varit med om fasansfulla saker. Nu var han sociopatisk narcissist. Och sådana behövde jag inte göra någon research kring. Jag arbetar ju i filmindustrin, och där finns det gott om sådana.

Annons

Annons

Gillar motsatsroller

Under pandemin har han skrivit och spelat huvudrollen i en film som heter "Harvest moon", en berättelse om hur en liten pojke försöker få sina skilda föräldrar att återförenas.

Den utspelas under pandemin, men det är inte en pandemiberättelse, säger Bettany.

Nu under våren 2022 kommer han att återfinnas på en teaterscen i London. Han älskar att kunna pendla mellan film, tv och teater och mellan allvarliga och mindre allvarliga roller, som Jarvis och Vision i Marvel-filmerna och tv-serien "Wandavision".

Det är trevligt med raka motsatser. Att kunna gå från "Wandavision" till att spela en kall, beräknande psykopat som här, det är trevligt.

"En brittisk skandal" produceras för BBC i Storbritannien. Den börjar visas på SVT den 15 januari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.