A-
A+

Betydelselöst svenskt mål kan få betydelse

Stina Blackstenius, längst till vänster av de svenska spelarna, jublar efter att ha satt sitt första mål i EM.
Stina Blackstenius, längst till vänster av de svenska spelarna, jublar efter att ha satt sitt första mål i EM.
FotbollChester, TT:s utsände

Sveriges 5–0-mål mot Portugal var egentligen helt betydelselöst.

Men det var Stina Blackstenius som gjorde det.

Underskatta inte värdet av att få i gång en målskytt, menar förbundskapten Peter Gerhardsson.

Jag är gammal forward själv, jag vet att det är viktigt, säger han.

Annons

Annons

Sveriges mest pålitliga målskytt fick ingen perfekt start på Europamästerskapet. Stina Blackstenius kom småskadad till England och fick nöja sig med ett inhopp i premiären mot Nederländerna, men startade sedan mot Schweiz.

Målen lät dock vänta på sig, och i den avslutande gruppspelsmatchen mot Portugal var det som att en förbannelse vilade över Arsenalanfallaren.

Hon gjorde mål i den 42:a minuten. Hon gjorde mål i den 60:e.

Båda gångerna dömdes de bort på grund av offside.

"Blir en frustration"

Men så till slut, på tilläggstid, hittade hon rätt. Olivia Schough spelade fram Blackstenius vid kanten av offensivt straffområde, och den här gången lät 26-åringen inget stå i vägen. Hon bröt in till höger och skruvade upp bollen i det bortre krysset för att fastställa segersiffrorna till 5–0.

Det var jätteskönt att få göra det till slut. Jag har chanser i matchen och får två mål som blir bortdömda för offside. Så det är klart att det blir en frustration att man inte ligger på rätt sida i de lägena, säger Blackstenius.
Men jag väljer att lägga det bakom mig nu, för jag fick ändå till det till slut. Jag fortsätter hela matchen att försöka få in det där målet, och till slut blir det så, så jag är väldigt glad över det.

Annons

Annons

Gjorde fulare mål

När Sverige tog OS-silver förra året var Blackstenius lagets bästa målskytt med fem fullträffar. Nu hoppas förbundskapten Peter Gerhardsson att det ska lossna även i EM.

Han vet alltför väl hur värdefullt det kan vara för en anfallare att hitta rätt.

Jag är gammal forward själv, så jag vet att det är viktigt. Nu gjorde inte jag så snygga mål, de sköt mig i huvudet från två meter. Men det spelar ingen roll, för det är viktigt, säger Peter Gerhardsson.
Och jag tror att det är viktigare för spelarna som spelar där uppe, det ger lite extra självförtroende. Även om en back kanske blir gladare, eftersom de inte gör så många mål, så tror jag att just den biten är jätteskön och jätteviktig (för anfallare).

På fredag spelar Sverige EM-kvartsfinal. Lagom till den känner Stina Blackstenius att hon har hittat in i turneringen. Men det hade gällt även om man bortsett från det där 5–0-målet.

Det är klart att jag är glad över att göra mål, men jag tycker ändå att det finns andra delar i spelet också som känns bra. Jag är ganska delaktig i små, korta tillbakaspel och försöker finnas tillgänglig i uppspelsfasen. Jag kommer till lägena, sedan sitter de inte alltid. Men till slut gör de det, och jag får också ta med mig att jag skapar, säger Blackstenius.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.