A-
A+

Bevisprovokation gav reducerat straff i Anom-mål

En 28-årig man döms för två grova vapenbrott, två grova narkotikabrott, samt ett försök till grovt narkotikabrott. Arkivbild.
En 28-årig man döms för två grova vapenbrott, två grova narkotikabrott, samt ett försök till grovt narkotikabrott. Arkivbild.
BrottTT

En 28-årig man i Göteborg döms till sex års fängelse för flera grova brott efter polisinsatsen "Operation Trojan Shield", skriver Göteborgs-Posten.

Tingsrätten reducerade straffet då de bedömer att insatsen kan liknas vid en bevisprovokation.

Annons

Annons

28-åringen, med koppling till det så kallade Bergsjönätverket, greps av insatsstyrkan i en lägenhet i Bergsjön den 7 juni. Vid husrannsakan hittades en skarpladdad pistol inlindad i ett par barnstrumpbyxor i en ventilationstrumma i ett förråd.

Tillslaget var ett av många i den stora internationella polisinsatsen "Operation Trojan Shield", som möjliggjordes genom att FBI distribuerade den krypterade meddelandeappen Anom och lurade brottslingar att använda appen.

Erbjöd granater

Med hjälp av inhämtad data från Anom hade polisen redan förstått att 28-åringen tidigare sålt ett annat vapen till en kompis och erbjudit honom att köpa granater, vilket denne avböjt.

Tingsrätten slår fast att mannen bjudit ut tio kilo cannabis till försäljning, samt köpt eller försökt köpa ett kilo kokain och fem kilo cannabis i överlåtelsesyfte, skriver tidningen.

28-åringen nekar till brott, men medger att han tidvis har använt sig av Anom, där tingsrätten kopplar honom till två alias.

Annons

Annons

Strafflindring

Mannen döms för två grova vapenbrott, två grova narkotikabrott, samt ett försök till grovt narkotikabrott.

Samtidigt konstateras att informationsinhämtningen via krypteringsverktyget skett i samarbete med svenska myndigheter.

"Åtgärden kan därför liknas vid en bevisprovokation som skett utan att beakta de svenska regelverk som finns till skydd för den enskilde. Detta ska enligt tingsrätten beaktas i strafflindrande riktning", skriver tingsrätten i domen.

Därför dras sex månaders fängelse av från fem åtalspunkter vardera, varvid påföljden stannar vid sex års fängelse, i stället för åtta och ett halvt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.