A-
A+

Beyoncé historisk Grammydrottning: "Så stolt"

Beyoncé under Grammygalan i Los Angeles, där hon tilldelades flera statyetter.
Beyoncé under Grammygalan i Los Angeles, där hon tilldelades flera statyetter.
MusikTT

Grammydrottningen heter Beyoncé. Med fyra nya priser är superstjärnan nu tidernas mest Grammybelönade sångare.

Dessutom har tre svenskar belönats med statyetter under nattens gala.

Annons

Annons

Harry Styles på väg in till Staples Center i Los Angeles.
Harry Styles på väg in till Staples Center i Los Angeles.
Megan Thee Stallion tar emot sin Grammy för bästa nykomling.
Megan Thee Stallion tar emot sin Grammy för bästa nykomling.

Det blev en annorlunda Grammygala i Los Angeles, med enbart värden, komikern Trevor Noah, och de nominerade artisterna på plats i Staples Center. Men för en av musikvärldens mest berömda familjer blev det en storslagen festkväll.

Första pristagare blev nämligen nioåriga Blue Ivy Carter, som tillsammans med mamma Beyoncé vann en Grammy för årets bästa video. Prisregnet slutade inte där. Beyoncés duett med Megan Thee Stallion, "Savage", vann först årets rapframträdande och sedan årets raplåt.

Och när Beyoncé själv vann Bästa r&b-framträdande med "Black parade" var stjärnans 28:e Grammy ett faktum. Ingen annan sångare har någonsin vunnit fler, och ingen kvinna oavsett titel.

Jag är så stolt, så glad. Det har varit en så svår tid och som artist tycker jag att det är vårt jobb att spegla samtiden. Jag ville lyfta upp, uppmuntra och fira alla svarta drottningar och kungar som inspirerar och förgyller mitt liv, sade hon och tackade sin man, Jay-Z, och sina barn, och speciellt då Ivy Blue.
Hon vann en Grammy i dag. Jag är så stolt över att vara din mamma.

Eilish stod för årets skiva

De mest prestigefulla priserna gick även de till kvinnor, som dominerade galan.

Kvällens stora pris, årets skiva, gick för andra året i rad till Billie Eilish, nu för "Everything I wanted". Årets album gick till Taylor Swifts "Folklore" och årets låt blev H.E.R:s "I can't breathe" – en låt om kampen för rättvisa och mot polisbrutalitet.

Kom ihåg att det är vi som står för de förändringar vi vill se, och den glöden vi hade inom oss under sommaren 2020, behåll den energin inom er, sade sångerskan i sitt tacktal.

För svensk del hade 22 musikskapare chansen att vinna en eller flera statyetter, och visst fick galan svenska vinnare.

Annons

Annons

Tove Lo vinnare

När Dua Lipa gick upp på scenen för att tacka för priset för årets popalbum kunde hon tacka en lång rad medhjälpare, bland dem Tove Lo. Och innan de stora priserna delats ut hade Elias Näslin vunnit för John Legends "Bigger love" i kategorin Bästa r&b-album och Rami Yacoub för sina insatser med Lady Gaga och Ariana Grandes "Rain on me" i kategorin Bästa popduo/grupp.

Däremot blev det ingen Grammy för de elva blågula upphovsmännen bakom soundtracket till Will Ferrells "Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga", i kategorin Musik för visuell media prisades i stället "Jojo Rabbit".

"Nystart på 2021"

Den första pristagaren på den tv-sända delen av galan blev en nykomling som skulle återkomma ett par gånger: Megan Thee Stallion.

Det har varit ett jäkla år men vi har tagit oss igenom det, sade hon och tackade Gud inför de få åskådarna på plats.

Bland andra vinnare märks veteraner som rapparen Nas och rockbandet The Strokes, som båda vann sina allra första Grammys, för Bästa rapalbum respektive Bästa rockalbum.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!