A-
A+

Biden besöker härjat Florida – nobbas av DeSantis

Efter stormen Ian förra året tog guvernör Ron DeSantis och hans fru Casey DeSantis (till vänster) emot president Joe Biden och hans fru Jill Biden.
Efter stormen Ian förra året tog guvernör Ron DeSantis och hans fru Casey DeSantis (till vänster) emot president Joe Biden och hans fru Jill Biden.
USATT-AP

Joe Bidens besök till Florida efter den förödande stormen Idalia har utvecklats till ett politiskt spel. Guvernören Ron DeSantis – som själv siktar på presidentposten – har sagt att han inte ska träffa Biden under besöket och att ett presidentbesök kommer störa hjälpinsatser.

Annons

Idalia svepte in över Florida i onsdags och orsakade stora skador, översvämningar och strömavbrott. Under lördagen besöker president Joe Biden de drabbade områdena och de boende där.

Både Biden och den republikanske guvernören Ron DeSantis verkade till en början eniga om att behovet av hjälp till stormens offer skulle stå över politiska skiljaktigheter. Men ju längre veckan gick desto mer började DeSantis prata om att presidentens besök kunde störa de pågående insatserna. Hans stab meddelade sedan att det inte finns några planer på ett möte med presidenten.

Vändning från 2022

I fredags sade DeSantis att han under ett telefonsamtal sagt till Biden att säkerhetsapparaten med ett presidentbesök "skulle vara väldigt störande".

Vad vi vill göra är att försäkra oss om att återställandet av el fortsätter och att hjälpande insatser fortsätter och vi kan inte låta det avbrytas, sade DeSantis.

Beskedet är ett avsteg från hur de två politikerna agerade förra hösten då Biden och DeSantis reste runt i Florida tillsammans i spåren av stormen Ian. Men nu siktar Ron DeSantis på att besegra Biden i presidentvalet nästa år, och att låta katastrofer stå över politiska skiljaktigheter är en känslig fråga för en presidentaspirant.

Kritik för Obamakram

Republikanen Chris Christie, som också siktar mot Vita huset, har i republikanska debatter fått försvara att han kramade om dåvarande president Barack Obama efter att stormen Sandy 2012 drabbat delstaten New Jersey där han då var guvernör.

Biden själv har skämtat om att han haft så nära kontakt med DeSantis att de två borde ha en direktlinje. Som svar på DeSantis utspel har Vita huset sagt att Biden och hans fru Jill Biden ser fram emot att träffa de som drabbats och att deras besök till Florida har planerats i nära samarbete med räddningstjänsten "liksom med delstatliga och lokala ledare för att försäkra sig om att det inte påverkar pågående insatser".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.