A-
A+

Biden deltar i veckans EU-möte

USA:s president Joe Biden kommer att delta via videolänk i EU-toppmötet på torsdag, meddelar EU:s rådsordförande Charles Michel.
USA:s president Joe Biden kommer att delta via videolänk i EU-toppmötet på torsdag, meddelar EU:s rådsordförande Charles Michel.
EUTT:s korrespondent

USA:s president Joe Biden kommer att digitalt delta i veckans EU-toppmöte meddelar en nöjd rådsordförande Charles Michel på Twitter.

Toppmötet ska handla om coronakrisen – och den allt mer frostiga relationen med Ryssland får vänta eller avhandlas under andra former.

Annons

Annons

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på besök i Kina.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på besök i Kina.

"Dags att återuppbygga vår transatlantiska allians", skriver EU:s rådsordförande Charles Michel upprymt i det Twittermeddelande där han tillkännager att Biden kommer att delta i toppmötet som hålls på torsdag.

Annars har den den skärpta tonen mellan Ryssland och EU framträtt skarpt under dagen – trots att frågan knappast kommer att prägla veckans toppmöte.

Lavrov: Ensidigt agerande

Det finns inte längre någon relation mellan Ryssland och EU, fnyser den ryske utrikesministern Sergej Lavrov efter nya sanktioner från Bryssel.

EU har genom ensidigt agerande förstört alla "relevanta mekanismer och infrastruktur", anser Lavrov, som är i Kina för möten.

Faktum är att USA, Europa och hela västvärlden håller på att ersätta diplomatin, tappa bort den konstarten, genom detta agerande för att påtvinga alla andra sina regler som de tycker ska utgöra grunden för världsordningen – inte internationell rätt, utan dessa regler, säger Lavrov enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.
Och sanktioner är en typ av sådana regler.

Ryssland har nu bara individuella relationer till länderna i EU-området, hävdar Lavrov – även om hans president Vladimir Putin hade en telefonöverläggning med Charles Michel så sent som i måndags.

Annons

Annons

Diskussion dröjer

Efteråt förklarade Michel i ett uttalande att "det råder för närvarande oenighet på många områden".

Lite mer väntas han berätta när EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas till ännu ett webbhållet toppmöte på torsdag. Den stora Rysslandsdiskussion som då skulle ha hållits får dock vänta tills ledarna kan träffas fysiskt igen – och i enrum.

Jag har sett i noteringarna att man nu betraktar detta som en informationspunkt. En mer djuplodande diskussion om hur relationen ska utvecklas med Ryssland och hur man ska se på det här just nu; det passar inte det här formatet för, konstaterar EU-minister Hans Dahlgren (S) efter ett förberedande EU-ministermöte på tisdagen.

Oro för Turkiet

Att EU-toppmötet hålls via webben försvårar även möjligheterna att ha en mer ingående diskussion om Turkiet, som också planerats. Flera EU-länder väntas ändå under toppmötet ta upp sin syn på grannlandet i sydost.

På en punkt har ju Turkiet inte gjort det lättare för oss att gå vidare i någon positiv riktning och det var när man bara härom dagen meddelade att man utträder ur Istanbulkonvention om gemensamma insatser mot våld mot kvinnor. Man kan inte bortse från frågor som har med mänskliga rättigheter att göra, säger Hans Dahlgren.

Huvudämne vid EU-toppmötet väntas återigen bli coronapandemin och läget vad gäller smittspridning och vaccinleveranser.

Svensk forskare

Måndagens nya sanktioner från EU riktades mot personer som ansetts ha begått övergrepp på mänskliga rättigheter i Kina, Nordkorea, Ryssland, Libyen, Sydsudan och Eritrea.

Att fyra kineser och en kinesisk organisation listades fick myndigheterna i Peking att reagera skarpt och genast införa motsanktioner mot fyra europeiska institutioner och tio enskilda européer, däribland den svenska Kinakännaren Björn Jerdén.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!