A-
A+

Biden försvarar resa till Saudiarabien

President Joe Biden. Bild från CIA högkvarteret i Langley, Virginia, den 8 juli.
President Joe Biden. Bild från CIA högkvarteret i Langley, Virginia, den 8 juli.
USATT

USA:s president Joe Biden åker i nästa vecka till Mellanöstern och Saudiarabien. Där ska han bland annat träffa den kontroversiella kronprinsen Mohammed bin Salman. I en debattartikel i tidningen Washington Post försvarar presidenten sin resa.

Annons

Annons

"Jag vet att det finns många som inte håller med mig om beslutet att åka till Saudiarabien", skriver presidenten i artikeln.

Saudiarabien kritiseras ofta för bristande mänskliga rättigheter.

"Min syn på mänskliga rättigheter är tydliga och långtgående, och grundläggande friheter är alltid på dagordningen när jag reser utomlands, så som det kommer att vara på denna resa.", skriver Biden.

Presidenten väntas bland annat trycka på för ökad saudisk oljeproduktion, för att få bukt på skenande bränslepriser och inflationen på hemmaplan.

Han ska också träffa kungadömets de facto ledare, kronprins Mohammed bin Salman – något som pekar på ett skifte från strategin för att frysa ut kronprinsen.

Det var Joe Bidens regering som offentliggjorde en amerikansk underrättelserapport där kronprinsen pekades ut som ansvarig för mordet på regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi, som dödades i Saudiarabiens konsulat i Turkiet 2018.

Efter Saudiarabien åker Biden till Israel och Västbanken. Resan pågår 13-16 juli.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.