A-
A+

Biden i Europa: "USA är tillbaka!"

Joe Biden på flygbasen Mildenhall i engelska Suffolk.
Joe Biden på flygbasen Mildenhall i engelska Suffolk.
Europa/USATT

"USA är tillbaka!"

Det deklarerar Joe Biden när han nu dragit igång sin första utlandsresa som president.

Under en rad toppmöten i Storbritannien, Belgien och Schweiz ska Biden försäkra sina kollegor om Amerikas återkomst på världsarenan.

Annons

Annons

Annons

Annons

USA:s presidentpar Joe och Jill Biden.
USA:s presidentpar Joe och Jill Biden.

Air Force One landade strax före klockan 21 svensk tid på flygbasen Mildenhall i Storbritannien. På kvällen träffar Joe och hustrun Jill Biden amerikanska militärfamiljer som är stationerade där – innan det officiella programmet drar i gång utanför Saint Ives i Cornwall i sydvästra England.

Det är där, på en hotellanläggning nära de böljande stränderna, som G7-ländernas ledarna möts för toppmöte under helgen. Men redan på torsdag har Biden en egen träff med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Visa enad front

Det råder lite tvivel om vad budskapet under resan kommer att vara: Efter fyra år med företrädaren Donald Trumps isolationistiska politik är USA tillbaka på den globala arenan. Och, vid sidan av de pandemi- och vaccinutmaningar som världen står inför, måste USA och andra demokratier visa upp en enad front mot Ryssland och Kina.

"Frågan är avgörande för vår tid", slår presidenten fast i en debattartikel i tidningen The Washington Post inför resan.

"Klarar de demokratiska allianser och institutioner som format så mycket av vårt senaste århundrade att hantera hoten och fienderna i vår moderna tid? Jag tror svaret är ja. Och den här veckan i Europa har vi en möjlighet att bevisa det."

Annons

Annons

Möter Putin

Ryssland är ett givet samtalsämne vid måndagens Natotoppmöte i Bryssel. Men innan Biden ger sig av dit träffar han och hustrun drottning Elizabeth på Windsors slott. Därefter återvänder Jill Biden till USA.

På tisdagen väntar så ett möte med EU:s ledare som främst ska handla om pandemin, ekonomi och olika sätt att stärka den transatlantiska relationen.

Joe Bidens resa kulminerar i ett toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin i Genève i Schweiz nästa onsdag – som spås bli frostigt.

"Jag kommer att låta honom förstå det jag vill att han ska förstå", säger han under utlandsresans första kväll.

Efter att ha träffat sin ryska kollega flyger presidenten direkt hem till Washington DC.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!