A-
A+

Biden kan ge skjuts åt svenska bolag

USA:s president Joe Biden och statsminister Stefan Löfven 2016, när Biden var vicepresident och besökte Stockholm.
USA:s president Joe Biden och statsminister Stefan Löfven 2016, när Biden var vicepresident och besökte Stockholm.
USATT

Att Joe Biden nu har flyttat in i Vita huset kan leda till att stål- och aluminiumtullarna gentemot EU lyfts – och innebära gröna möjligheter för svenska företag.

En grön och mer digitaliserad USA-ekonomi kan leda till stora möjligheter för svenska bolag, säger Peter Dahlén, chef för den amerikanska handelskammaren i Sverige.

Annons

Annons

Peter Dahlén, ordförande i Amcham, amerikanska handelskammaren i Sverige.
Peter Dahlén, ordförande i Amcham, amerikanska handelskammaren i Sverige.
Peter Dahlén, ordförande i Amcham, amerikanska handelskammaren i Sverige.
Peter Dahlén, ordförande i Amcham, amerikanska handelskammaren i Sverige.
USA:s president Joe Biden och statsminister Stefan Löfven 2016, när Biden besökte Stockholm som vicepresident.
USA:s president Joe Biden och statsminister Stefan Löfven 2016, när Biden besökte Stockholm som vicepresident.

Första gången de träffades försökte de klura ut hur termostaten fungerade på Bidens sommarheta kampanjkontor i delstaten Delaware. Det var 1990-tal och juristen Peter Dahlén hade fått ett uppdrag inom valkampanjen efter att ha grillats i en tuff anställningsintervju av Joe Bidens lillasyster Valerie Biden Owens.

Termostatfixandet blev starten på flera års samarbete, både under återvalskampanjer och i Washington DC. Advokaten Dahlén arbetade för Biden i senatens justitieutskott, där han bland annat var rådgivare i upphovsrättsfrågor, vilket exempelvis ledde till att han plöjde pappershögar om fildelningsprogrammet Napster. Han gav även råd i andra juridiska frågor och rörande utnämningar av domare.

Syns på kaféer

Han är fordrande och kräver att man är mycket väl förberedd. Biden är en hård men rättvis politiker, säger Dahlén om USA:s nuvarande president.
Vad man ser med Joe är vad man får. Han är genuin och han kan häva ur sig grodor, men han ber alltid om ursäkt om det blir fel. Hemma i Delaware är folk vana att springa på honom i mataffären, på fotbollsmatchen, i kyrkan eller på ett kafé. Han är "Joe" med alla.

Peter Dahlén lämnade jobbet i senaten för att följa med sin blivande fru till Sverige. Här har han tidigare varit aktiv i Demokratiska partiets internationella gren Democrats abroad och är nu verkställande direktör för den amerikanska handelskammaren i Sverige, Amcham.

Att han är från samma delstat som Joe Biden var något den dåvarande vicepresidenten kom ihåg då de möttes i Stockholm 2016. När det stod klart att Biden besegrat Donald Trump i höstens presidentval fylldes Dahlén av upprymdhet och stolthet.

Han är en bra människa. Nu sker en återgång till det normala och det är positivt, säger han.

Annons

Annons

Viktiga signaler

Känslan präglar även hans arbetsvardag som brobyggare för amerikanska bolag som vill etablera sig i Sverige och vice versa. Han säger sig märka av en större optimism bland de transatlantiska bolagen – även om de också var positivt inställda till delar av Donald Trumps politik, som avregleringar och skattesänkningar.

Den stora skillnaden är att Joe Biden, nio veckor in i sitt presidentskap, tydligt markerat att USA går tillbaka till en regelbaserad världsordning med respekt för multilaterala instanser som WTO och FN. Att presidenten redan på dag ett återanslöt USA till Parisavtalet om klimatet och utsåg den tidigare utrikesministern John Kerry till klimatsändebud är viktiga signaler, enligt Dahlén.

En grön och mer digitaliserad USA-ekonomi kan leda till stora möjligheter för svenska bolag, säger han.
Nästa stora puckel i Washington DC efter covidhjälppaketet spås bli infrastruktur. Klimatvänligare byggen av vägar, broar, tunnlar, flygplatser, bredband och mycket mer innebär tillfällen för svenska företag.

Hård mot Kina

Bidensstyrets övergripande löfte, att reparera relationerna med allierade globalt, lär få effekter på många plan – inte minst när det gäller förhållandet mellan USA och EU. Att Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gemensamt tagit tag i den långdragna handelstvisten om subventioner för de konkurrerande flygplanstillverkarna Boeing och Airbus – och fryst strafftullarna – är ett stort steg, påpekar Dahlén.

I nuläget tror han inte att de frysta förhandlingarna om det transatlantiska frihandelsavtalet TTIP kommer att återupptas. Däremot kan de strafftullar på stål och aluminium som Donald Trump införde gentemot EU komma att lyftas.

Men i sådana fall blir tullarna sannolikt kvar gentemot Kina. Biden har signalerat att han kommer fortsätta på Trumps tuffa linje mot Kina, men med en annan retorik.

Arm om axeln

TT: Vad anser du om de anklagelser som fördes fram under valrörelsen om att han varit för närgången mot kvinnor?

Det är inget jag hört tidigare, jag tror att det har med generationsskillnader att göra – det har han sagt själv. Han är en fysisk politiker. Ibland när vi möttes i senaten kunde han lägga armen om axeln på mig för att hälsa och höra hur läget var.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!