A-
A+

Biden kliver in för att övertala partivänner

USA:s president Joe Biden går tillsammans med representanthusets talman Nancy Pelosi in i Kapitolium.
USA:s president Joe Biden går tillsammans med representanthusets talman Nancy Pelosi in i Kapitolium.
USATT-AFP-Reuters

USA:s president Joe Biden ska själv försöka övertyga sina partikamrater inom Demokraterna att anta hans stora infrastrukturpaket.

Annons

Annons

Jag säger bara det, vi kommer att få det här gjort, sade Biden till journalister när han på fredagseftermiddagen lokal tid gick in Kapitolium för att möta partikamrater bakom stängda dörrar.
Det spelar ingen roll när, det spelar ingen roll om det tar sex minuter, sex dagar eller sex veckor, fortsatte han.

Några timmar tidigare hade Vita huset meddelat att "presidenten kommer under eftermiddagen att bege sig till kongressen och tala med medlemmar i representanthusets demokratiska partigrupp".

Att en sittande president i ett sådant sammanhang vänder sig direkt till kongressledamöter i Kapitolium är ovanligt.

Misslyckats samla stöd

Anledningen är att Bidens partikamrat Nancy Pelosi, talman i representanthuset, sent i torsdags kväll tvingades dra tillbaka reformpaketet för den amerikanska infrastrukturen, sedan hon misslyckats med att samla tillräckligt stöd från sitt eget parti.

Infrastruktursatsningen kan förenklat sägas omfatta ett "mjukt" och ett "hårt" paket.

Det nu tillbakadragna "hårda" paketet har accepterats av vissa republikaner, medan det har stött på patrull hos vänstersinnade demokrater. Skälet är huvudsakligen att gruppen är orolig för att det ännu större "mjuka" paketet, som de anser är viktigare, inte kommer att gå igenom då både republikaner och mittendemokrater tycker att det är alldeles för dyrt.

Annons

Annons

Bidens vallöften

Det hårda paketet innehåller satsningar på 1,2 biljoner dollar (motsvarande ungefär 10,5 biljoner kronor) för att modernisera USA:s åldrande vägnät, tunnlar och hamnar samt bygga höghastighetsinternet. I senaten, där Demokraterna har minsta möjliga majoritet, godkändes det redan i augusti med betydande stöd från Republikanerna.

Det mjuka paketet innefattar stora delar av Joe Bidens vallöften och är värt 3,5 biljoner dollar. Där återfinns klimatinitiativ, betald föräldraledighet, barnomsorg, insatser för äldre samt en utvidgad statlig sjukförsäkring.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.