A-
A+

Biden och Xi möts digitalt nästa vecka

Joe Biden och Xi Jinping vid ett möte 2013, när Biden var vicepresident.
Joe Biden och Xi Jinping vid ett möte 2013, när Biden var vicepresident.
USA/KinaTT

Världens två mäktigaste politiker möts nästa vecka, men bara digitalt.

USA:s president Joe Biden och Kinas dito Xi Jinping ska på måndag den 15 november, hålla sitt digitala toppmöte, rapporterar Politico.

Annons

Annons

Tidpunkten är dock preliminär. Uppgifter om att de två har hoppats kunna föra samtal via ett cybermöte i år har varit känt, men tidigare har inget datum angivits. I september talade de två i telefon, enligt Vita huset handlade det samtalet primärt om hur länderna "på ett ansvarsfullt ska hantera konkurrensen" länderna emellan.

Ledarna kommer att ha många samtalsämnen, från visumrestriktioner till det allt mer spända läget om Taiwan.

Xi – som sedan tidigare sagt att han inte vill lämna Kina eller fysiskt träffa andra ledare under det här året – höll på onsdagen ett digitalt tal vid Stillahavssamarbetet Apec. Där varnade han för att tonläget i spänningarna i Taiwan-frågan närmar sig nivåer som under kalla kriget.

Kina har tidigare kritiserat den säkerhetspakt, Aukus kallad, som USA och Storbritannien bildat tillsammans med Australien, och som offentliggjordes i september.

I onsdagens tal sade Xi att försök att dra gränser efter ideologiska eller geopolitiska tankar i Stillahavsregionen bara kan misslyckas.

Stillahavsregionen kan inte och bör inte falla tillbaka till den konfrontation och uppdelning som rådde under kalla kriget, sade han enligt nyhetsbyrån AP.
Kina står fast vid att reformera och öppna upp för att öka incitament för ekonomisk utveckling.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.