A-
A+

Biden om nya vallagen: Det är sjukt

Väljare i Norcross i Georgia köar för att lägga sin förtidsröst i oktober 2020.
Väljare i Norcross i Georgia köar för att lägga sin förtidsröst i oktober 2020.
USATT

Nya vallagar i den amerikanska delstaten Georgia anklagas för att göra det svårare för svarta att rösta.

USA:s president Joe Biden skräder inte orden om lagen:

Det är sjukt, säger han.

Annons

Annons

Nya vallagar har trätt i kraft i Georgia, sedan guvernören undertecknat ett förslag som antagits av delstatens representanthus och senat.

Vi började snabbt arbeta med (Georgias) representanthus och senat om ytterligare reformer för att göra det enklare att rösta och svårare att fuska. Den här förslaget som jag precis undertecknade och som nu blir lag gör precis det, säger den republikanske guvernören Brian Kemp, enligt The New York Times.

Politiker greps

I samband med att Kemp skrev under lagen ville representanthusledamoten Park Cannon markera mot undertecknandet och knackade på guvernörens dörr – men greps av polis och släpades ut ur lokalerna. Den demokratiska politikern misstänks för att ha försvårat polisens arbete och för att ha stört kongressens arbete.

Den nästan hundra sidor långa lagen spänner över en lång rad områden. Kritiker anser att det är ett försök att göra det svårare för minoriteter att rösta.

Donald Trump har kommit med falska anklagelser om valfusk i delstaten, anklagelser som guvernören Kemp också bestridit.

Så lagstiftarna i Georgia har beslutat att förändra valreglerna för att förhindra valfusk som inte förekom. De här åtgärderna införs alltså för att fixa till något som inte var något problem, säger Andra Gillespie, statsvetare vid Emory University i Atlanta, till TT.

Annons

Annons

Får inte ge vatten

Demokraterna är på frammarsch i Georgia, som länge har setts som ett republikanskt fäste. Republikanerna förlorade båda senatsplatserna till demokrater, och den demokratiske kandidaten Joe Biden fick dessutom fler röster än sittande presidenten Donald Trump i förra höstens presidentval.

Lagarna införs också i ljuset av att Republikanerna förlorade presidentvalet och senatsposterna. Att ändra vallagar bara för att det ena partiet inte gillar att man förlorade? Är det rätt anledning att ändra vallagarna?, säger Gillespie.

Hon lyfter fram flera exempel i den nya lagen som riskerar att slå hårdare mot minoriteter. Det mest uppmärksammade är förbudet mot att ge människor som köar för att lägga sin röst vatten eller mat.

Oron med att ge mat och vatten är att det kan ses som en muta för att få någon att rösta på ett visst sätt, förklarar hon bakgrunden.

Problemet är att köerna generellt är längre i valkretsar som domineras av svarta.

Under primärvalet i Atlanta i juni krånglade rösträkningsmaskinerna, och folk stod och köade i timmar. Och lämnar man kön måste man ställa sig sist. Så folk stod där för att de redan hade lagt så mycket tid på det, och blev uttorkade och törstiga, säger hon.

"Kan ifrågasätta motiv"

En annan del i lagen begränsar de valurnor där man lägger förtidsröster, att de måste placeras inne i förtidsröstlokaler och att röster bara får läggas under kontorstid.

Det innebär att du inte längre kan lämna rösten från bilen, och det blir svårare för dem som måste arbeta under kontorstid, säger Andra Gillespie.

Det blir inte heller längre obligatoriskt att erbjuda förtidsröstning på söndagar. Gillespie berättar att många afroamerikanska kyrkoförsamlingar tidigare har kombinerat söndagsgudstjänsten med att gå och förtidsrösta. Förtidsröster måste också godkännas baserat på id-handlingar, och inte underskrifter.

Minoriteter i Georgia är mer benägna att rösta demokratiskt, och även de som förtidsröstade i förra årets val lade övervägande sin röst på Demokraterna.

Lagen innebär problem för folk som redan har problem. De som är friska, har bil, ett flexibelt arbete, påverkas antagligen inte av den här lagen. Men för dem som har svårt med transporter, skiftarbete, eller har problem med pappersarbete, kan det göra det svårare. Utmaningen blir att utbilda de här människorna om de nya kraven, säger Gillespie.
Men bara för att jag tror att bakgrunden till de här åtgärderna är att få folk att inte gå att rösta, så tror jag inte nödvändigtvis att det är garanterat att det lyckas. Oavsett tycker jag att man kan ifrågasätta motiven bakom lagen, säger hon.

Biden: Oamerikanskt

President Joe Biden säger att Vita huset och justitiedepartementet undersöker om det går att göra något åt lagarna. Vid hans första officiella presskonferens som president tidigare i veckan fick han frågan om han oroas över att Demokraterna kommer att få färre röster i de delstater som stramar åt röstningsreglerna.

Vad jag oroas över är hur oamerikanskt hela det här initiativet är. Det är sjukt, sade Biden.
Det här är ett illdåd. Om du vill ha någon indikation på att det här inte har något med rättvisa, inget med anständighet att göra, så godkände de en lag som säger att du inte kan ge vatten till personer som står i kö i väntan på att få lägga sin röst.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!