A-
A+

Biden ska prata med Ukrainas president

USA:s president Joe Biden pratade med sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj i början av december. Nu ska de talas vid igen. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden pratade med sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj i början av december. Nu ska de talas vid igen. Arkivbild.
USA/UkrainaTT-AFP-Reuters

USA:s president Joe Biden ska prata med Ukrainas ledare Volodymyr Zelenskyj på söndag. Han väntas ge Ukraina sitt fulla stöd i de spända relationerna med grannlandet Ryssland.

Annons

Annons

Samtalet med Zelenskyj kommer efter att Biden i ett telefonsamtal under torsdagen diskuterat den ryska militära upptrappningen vid den ukrainska gränsen med president Vladimir Putin.

Jag gjorde klart för president Putin att om han vidtar några fler åtgärder, om han går in i Ukraina, kommer vi att införa stränga sanktioner. Vi kommer att öka vår närvaro i Europa med våra Nato-allierade och det kommer att bli ett högt pris att betala, sade Biden till journalister på fredagen.

I det kommande samtalet med Ukrainas ledare kommer Biden återigen att uttrycka USA:s stöd för landets suveränitet och territoriella integritet, uppger Vita huset. De två kommer också att diskutera den ryska mobiliseringen av trupper vid Ukrainas gräns och förberedelserna inför de diplomatiska förhandlingarna med Ryssland i Genève i januari.

USA:s utrikesminister Antony Blinken talade på nyårsafton med Natochefen Jens Stoltenberg. Efteråt uppmanade Blinken Ryssland till ett uppriktigt engagemang i de kommande samtalen i Géneve. Stoltenberg sade att Nato är enat och redo för en dialog.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.