Biden: Trump gör våld på demokratin

USA:s tillträdande president Joe Biden.
USA:s tillträdande president Joe Biden.
USATT

USA:s tillträdande president Joe Biden går till hård attack mot Donald Trump, som drygt två veckor efter valet vägrar erkänna sin förlust.

Det är svårt att begripa hur den här mannen tänker, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

Då den sittande amerikanske presidenten Donald Trump i söndags twittrade att Biden vunnit, visserligen med det stora förbehållet att det skett medelst fusk, trodde många att det var Trumps sätt att medge sitt nederlag.

Trump, som förlorade presidentvalet med drygt sex miljoner röster och en elektorsmarginal på 306 röster mot 232, tycks dock inte ha några som helst planer på att kasta in handduken. Presidentens inledande taktik att bestrida resultatet med hänvisning till valfusk har i stället bytts ut mot ett påverkansarbete riktat mot politiker och tjänstemän i delstaterna, bland annat i syfte att få dem att upphäva certifieringen av redan fastslagna valresultat.

Från tårna

I torsdags skickade Trump fram sin advokat Rudy Giuliani för att presentera påstådda bevis för valfusk. Presskonferensen beskrivs av den nyligen sparkade chefen för USA:s cybersäkerhetsmyndighet Chris Krebs som det farligaste tv-framträdandet i USA:s historia, och "möjligen det galnaste".

Även Sidney Powell, advokat för Trumpkampanjen, tog i från tårna då hon ifrågasatte valresultatet.

Vi kommer inte att låta oss skrämmas. Nu är det dags att röja upp. President Trump vann en jordskredsseger, och det ska vi bevisa. Sedan ska vi ta tillbaka USA åt alla de människor som lagt sin röst på friheten, sade hon med ett harmset vibrato.

Den demokratiske segraren Joe Biden beskriver Trumps agerande som ett "otroligt skadligt budskap till omvärlden" om den amerikanska demokratins funktionssätt.

Annons

Annons

"Oerhört farligt"

Presidentens påtryckningar mot lokala företrädare om valresultatet i Michigan är ännu en händelse i raden som kommer att skriva in Trump i historieböckerna som "en av de mest oansvariga presidenterna i USA:s historia", enligt Biden.

Två ledande republikaner i delstaten – Mike Shirkey och Lee Chatfield – ska besöka Trump i Vita huset och lyssna på vad han har att säga.

Gretchen Whitmer, Michigans demokratiska guvernör, säger till tv-kanalen MSNBC att det är "oerhört farligt" att Shirkey och Chatfield ens diskuterar saken med presidenten och kallar det hela för en "pinsamhet" för Michigan.

Men Vita husets presstalesperson Kayleigh McEnany tonar ned mötets betydelse och säger att ingen representant för valkampanjen ska delta.

Stöd av republikaner

Den tillträdande presidenten får stöd av den republikanske senatsledamoten Mitt Romney, som ofta riktat kritik mot Trump.

"Efter att ha misslyckats med att lägga fram något rimligt fall av utbrett valfusk i rätten har presidenten nu sänkt sig till att utöva påtryckningar på företrädare i delstaterna och på lokal nivå för att undergräva folkviljan och riva upp valet", skriver han på Twitter.

Biden får även stöd av den republikanske senatorn Lamar Alexander. Han skriver på Twitter att tiden är slagen för Trump att inleda överlämnandet av makten.

"Om det finns någon chans överhuvudtaget att Joe Biden kommer att bli nästa president, och det ser ut som att han har en mycket god chans, bör Trumpadministrationen ge Bidens medarbetare allt övergångsmaterial, resurser och möten som är nödvändiga för att säkra en smidig övergång", skriver den 80-årige Lamar – som är på väg att gå i pension.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons