A-
A+

Biden: USA är på fötter igen

USA:s president Joe Biden framför vicepresident Kamala Harris och representanthusets talman Nancy Pelosi.
USA:s president Joe Biden framför vicepresident Kamala Harris och representanthusets talman Nancy Pelosi.
USATT

USA reser sig alltid.

Det var Joe Bidens budskap när han höll sitt första tal inför kongressen som president.

Vi arbetar igen, drömmer igen, leder åter världen. Vi har visat varandra och världen att i USA ger ingen upp, sade Biden till stående ovationer.

Annons

Annons

Annons

Annons

USA:s president Joe Biden hälsar på demokratiska partikollegor inför sitt tal i kongressen.
USA:s president Joe Biden hälsar på demokratiska partikollegor inför sitt tal i kongressen.

På sin 99:e dag som president höll Joe Biden sitt första kongresstal som landets ledare.

Jag står här en dag ifrån min hundrade dag som president. Sedan den värsta attacken mot amerikansk demokrati sedan inbördeskriget. Och nu kan jag rapportera: USA är på fötter igen.

"Fru vicepresident"

Bakom sig i talarstolen hade demokraten Biden en historisk duo – talman Nancy Pelosi och vicepresident Kamala Harris. Det är första gången i USA:s historia de två posterna båda innehas av kvinnor.

Ingen president har någonsin i den här salen sagt de orden förut, sade Biden efter att han hälsat "fru vicepresident" och "fru talman" inför sitt tal.

Han hyllade sedan sin egen regering, det egna partiet, det amerikanska folket, och även Republikanerna, för insatserna alla gjort – från kongressens 1 900 miljarder dollar tunga covidräddningspaket till varje enskild amerikans insats under pandemin.

Men han varnade för att slappna av och tro att pandemin och hoten mot demokratin tillhör historien, oavsett om de kommer från utländska krafter eller vitmaktgrupper i USA.

Annons

Annons

"Arbeten, arbeten, arbeten"

Efter att ha sett bakåt blickade han framåt – mot projekt för rent vatten, infrastruktursatsningar, en bättre miljö, jämställdhetslagar och inte minst sin plan för att hjälpa miljoner amerikaner att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Arbeten, arbeten, arbeten, sade Biden, som kopplar ihop jobb med en annan hjärtefråga: kampen mot klimatförändringarna.
När jag hör ordet klimatförändring tänker jag: jobb. Det finns ingen anledning till att amerikanska arbetare inte kan vara världsledande inom elbilstillverkning eller vindkraftsindustrin.

Han presenterade också delar av sin på förhand aviserade investering i utbildning och barnomsorg, den så kallade "American Families Plan" som han hoppas ska "bana väg för den bäst utbildade generationen i USA:s historia" och utrota barnfattigdomen i landet. Den innehåller bland annat avgiftsfri förskola och gratis utbildningar på statliga universitet, betalt sjuk- och föräldraledighet, billigare sjukförsäkringar samt en form av barnbidrag.

Hälsovård ska vara en rättighet, inte ett privilegium, i USA. Men hur ska vi betala för det? Ja, jag ska inte höja skatterna för medelinkomsttagare, men företagen och de högst avlönade har inte betalat sin andel, sade presidenten och kritiserade företrädaren Donald Trumps skattereform, som enligt Biden gjorde de rika ännu rikare under pandemin.

Rigorös säkerhet

Säkerheten i kongressbyggnaden Kapitolium var rigorös inför och under talet. Bara runt 200 av kongressens ledamöter fick vara på plats och långt färre gäster än vanligt hade bjudits in. Den vita byggnaden vaktades bland annat av över 2 000 nationalgardessoldater från 18 delstater, skriver Reuters.

Och säkerheten kom förstås också upp. Biden vill se hårdare polislagar, lagar som ska skydda hbtq-personer och minoriteter, och en lag som ska skydda våldsutsatta kvinnor. Och så riktade han sig direkt mot republikanerna i salen när han tog upp vikten av skärpta vapenlagar – i synnerhet ett förbud mot vissa automatvapen.

Landet stödjer (skärpta) vapenlagar och vi måste agera. Inget grundlagstillägg är så stort att vi kan gömma oss bakom det. Vi ska inte ändra grundlagen, vi ska vara förnuftiga.

"Drar oss isär"

Bidens budskap togs emot med entusiasm i de egna kretsarna men Republikanerna var betydligt mer skeptiska. Utöver det jättelika covidhjälppaketet håller motståndarpartiet på att smälta presidentens infrastruktursatsning, värd närmare 2 000 miljarder dollar, och nu familjeplanen som beräknas kosta nästan lika mycket och finansieras genom skattehöjningar för de rikaste. För ett parti som vill se en liten statsapparat och sänkta skatter är sådana initiativ svåra.

Vårt land hungrar efter mer än tomma plattityder. Presidenten och hans parti drar oss mer och mer isär, sade den republikanske South Carolinasenatorn Tim Scott i partiets svar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?