Biden vann med knappt 12 700 röster i Georgia

Georgias delstatsminister, republikanen Brad Raffensperger. Arkivbild.
Georgias delstatsminister, republikanen Brad Raffensperger. Arkivbild.
USATT-AFP-Reuters

Sedan varje röst räknats för hand intygar Georgia att det, som väntat, är Joe Biden som har fått flest röster i delstaten. Demokraten fick 12 670 fler röster än den sittande republikanske presidenten Donald Trump.

Annons

Annons

Annons

Annons

”Granskningen styrker att den ursprungliga maskinräkningen på ett korrekt sätt utsåg valets vinnare", skriver Georgias delstatsminister, republikanen Brad Raffensperger, i ett uttalande.

Det har tagit sex dagar att manuellt kontrollräkna de fem miljoner röstsedlarna. Det mest uppseendeväckande har varit att 2 600 röster, som tidigare inte hade räknats, uppdagades i valdistriktet för Floyd County. Det har bidragit till att Donald Trump har knappat in med drygt 1 700 röster – men Joe Bidens försprång var alltför stort.

När valresultatet officiellt fastställdes på fredagen framgick det att Bidens segermarginal blev 12 670 röster. Han blir därmed också den förste demokraten att vinna i Georgia sedan Bill Clinton 1992.

Stämning i Arizona

Trump hävdar enträget att det har förekommit omfattande fusk i valet och att han är den rättmätiga vinnaren. Men än så länge har hans kampanj inte kunnat presentera några hållbara bevis inför domstol.

Strax innan Georgia offentliggjorde sitt slutgiltiga valresultat avfärdade en domare i Arizona en stämning från Republikanerna, som ville hindra delstatens största län Maricopa County, där merparten av delstatens befolkning bor, från att officiellt utse demokraten Joe Biden som vinnare.

Biden besegrade Trump med över 10 000 röster i Arizona och Republikanerna ville ha en ny granskning av resultatet eftersom de anser att det inte har kontrollerats korrekt.

I Pennsylvania har Trumpkampanjen bett en domare att utse Trump som vinnare, trots att Biden har fått 82 000 fler röster i delstaten. Om domstolen skulle gå på den linjen skulle det möjliggöra för Pennsylvanias republikanstyrda parlament att få dess 20 elektorer att rösta på Trump i stället för Biden.

Annons

Annons

"Oansvarigt"

Demokraternas presidentkandidat har samlat ihop 306 elektorsröster, medan Trump har 232. För seger i presidentvalet krävs 270.

Biden kallar Trumps försök att vända valresultatet för "totalt oansvarigt" och att det skickar ett farligt budskap om vad demokrati innebär.

Det är svårt att förstå hur den här mannen tänker. Jag är säker på att han vet att han att han har förlorat, inte kommer att kunna vinna och att jag kommer att sväras in den 20 januari, säger han till reportrar i sin hemstat Delaware.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons