A-
A+

Biden vill inte byta Fed-chef

Jerome Powell nomineras till fyra år till som centralbankschef. Arkivbild
Jerome Powell nomineras till fyra år till som centralbankschef. Arkivbild
EkonomiTT

Räntor och dollarn stiger sedan Jerome Powell nominerats till fyra år till som chef för för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed).

Bidenregeringens penningpolitiskt mjukare alternativ, Lael Brainard, fick nöja sig med att bli vice Fed-chef.

Annons

Annons

Jerome Powell mandat löper ut i februari. Hans nya mandat måste sedan han nu har nominerats av Bidenregeringen också godkännas av USA:s senat för att han ska få fortsätta uppdraget.

På sikt tror jag det är bra att man avpolitiserar vem som är centralbankschef. Det ger trygghet och långsiktighet när det gäller penningpolitiken, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, om beskedet från Vita huset.
Det är en viktig signal om oberoende och jag tycker det stärker Feds mandat, tillägger han.

Kontinuitet och trovärdighet

SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman är inne på samma spår.

Biden satsar på kontinuitet och att upprätthålla trovärdighet. Det var nog ett ganska klokt beslut. Det blir mindre bråk i senaten och Powell kommer att gå igenom utan problem, med bred acceptans, säger hon.

Dollarn och räntorna på amerikanska statsobligationer lyfter efter beskedet från Bidenregeringen. Börserna inleder samtidigt veckans handel tydligt uppåt, med sikte mot nya historiska rekordnivåer.

Finansmarknaden välkomnar nomineringen eftersom den innebär att osäkerheten minskar, då man inte byter Fed-chefen i ett känsligt ekonomiskt läge, enligt Kopelman.

Powell är republikan och var i början av 1990-talet statsråd på finansdepartementet. Han nominerades till posten som Fed-chef av president Donald Trump.

President Joe Biden hade som alternativ kandidat Lael Brainard, som sedan tidigare är en av sju Fed-guvernörer och som tidigare i karriären bland annat var statsråd i Obamaregeringen. Hon sågs som ett penningpolitiskt något mjukare alternativ, mer benägen att förespråka låga räntor och stimulanser än Powell.

Annons

Annons

En annan syn på regleringar

Brainard fick nu nöja sig med att bli vice centralbankschef.

Mattias Persson tror inte att Fed under Brainards ledning skulle ha fört någon väsensskild penningpolitik.

Men hon har en lite annan syn på regleringar, kanske framförallt av den finansiella sektorn, säger han.

Nomineringen av 68-åringen Powell till fyra år till som Fed-chef var inför beskedet stalltipset bland analytikerna. Han tillträdde posten i februari 2018 och efterträdde då Janet Yellen, som numera är finansminister i Bidenregeringen.

Powell fick under de första åren på posten utstå mycket kritik från Donald Trump för att han inte sänkte räntorna. Men han stod på sig och har sedan vunnit stor respekt över partigränserna i USA:s kongress för sin hantering av pandemin och sitt stora fokus på USA:s arbetsmarknad i utformningen av krishanteringen.

Han har också agerat smidigt när det gäller den omstridda och ovanligt expansiva finanspolitik som Bidenregeringen har fört.

Det har varit en fördel för Biden, säger Kopelman.

Bidenregeringen skriver i ett uttalande att beslut fattade av Fed under Powells ledning varit avgörande för att hjälpa USA:s ekonomi på fötter i pandemin och bidragit till att skapa 5,6 miljoner nya jobb på knappt ett år och tryckt ned arbetslösheten till 4,6 procent – två år tidigare än väntat.

"Takten på vår ekonomiska tillväxt är högre än resten av den utvecklade världen", skriver Vita huset.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.