-
+

Biden: Viruset kommer döda många fler

Joe Biden skriver under dekret i Vita huset. I bakgrunden står vicepresident Kamala Harris och smittskyddsexperten Anthony Fauci.
Joe Biden skriver under dekret i Vita huset. I bakgrunden står vicepresident Kamala Harris och smittskyddsexperten Anthony Fauci.
USATT-AFP-Reuters

Fler än 600 000 människor kommer ha avlidit i USA innan pandemin är över, varnar den nye presidenten Joe Biden, som utlovar handlingskraft.

Landets smittskyddsexpert Anthony Fauci ser också att horisonten ännu är en bit bort.

Annons

Annons

Smittskyddsexperten Anthony Fauci är tillbaka i Vita huset.
Smittskyddsexperten Anthony Fauci är tillbaka i Vita huset.

Man kan räkna med att långt fler än 600 000 invånare kommer att falla offer för smittan, säger Biden vid en presskonferens på fredagen. Han uttrycker därmed den mest ödesdigra prognos som landet fått från officiellt håll hittills.

I dagsläget är antalet döda över 410 000 och presidenten sade i torsdags att antalet döda kan passera 500 000 redan inom loppet av februari.

Hanteringen av coronapandemin är ett av Bidens fokusområden och han vill exempelvis att 100 miljoner amerikaner ska vaccineras under hans första 100 dagar som president. Allra minst, utlovar han nu.

Med Guds hjälp kommer vi inte bara fixa 100 miljoner. Vi kommer fixa fler än så, säger han.

Fauci tror på högt tak

Landets högst uppsatte smittskyddsrådgivare Anthony Fauci är tillbaka i Vita huset. Han gläds av en känsla att kunna tala mer fritt.

Det var en del saker som sades, om (malariamedicinen) hydroxiklorokin och sådant, som verkligen var obekväma då de inte byggde på vetenskapliga fakta, sade Anthony Fauci om tiden med Donald Trump som president, vid en presskonferens tidigare under fredagen.

Faucis tidigare uttalanden om att USA misslyckats med att hantera pandemin fick den förre presidenten att attackera honom på Twitter och till slut bryta helt med honom.

Tanken att man kan komma upp här och prata om vad man vet – vad bevisen är, vad vetenskapen säger och veta att det är allt, att låta vetenskapen tala – det är något av en befriande känsla.

Annons

Annons

Snabba små åtgärder

President Biden höll sin presskonferens med anledning av två stödåtgärder som han fattat beslut om via presidentdekret. Det handlar dels om en utökning av ett program för matkuponger till amerikaner i behov av det och dels om arbetsplatslagstiftning, i uttalat syfte att förhindra att folk riskerar sitt välbefinnande för en försörjning.

Det är inte bara en "moralisk förpliktelse" utan ett "ekonomiskt måste", enligt presidenten.

Familjer går hungriga. Människor riskerar att bli vräkta. Antalet förlorade jobb stiger på nytt. Vi måste agera, säger han.
Om vi agerar nu så kommer vår ekonomi att stärkas både på kort och lång sikt.

Åtgärderna kan dock betraktas som relativt blygsamma. Ett stort krispaket med stimulansåtgärder som utlovats som ett första huvudnummer måste först få bifall i kongressens två kammare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss