A-
A+

Bidens budget riskerar rekordstor statsskuld

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.
USATT-AFP-Reuters

6 000 miljarder dollar – med fokus på infrastruktur, utsatta skolor, klimatinitiativ och militär.

USA:s president Joe Biden presenterar sitt första budgetförslag. Men Vita husets budget skulle leda till en rekordstor statsskuld.

Och Republikanerna är emot.

Annons

Annons

Vi har inte råd att återvända till hur det var förr. Vi måste ta tillvara ögonblicket för att tänka om och bygga upp på nytt, sade Biden när han presenterade ett mycket omfattande budgetförslag på fredagen. En budget som troligen skulle försätta USA i en rekordhög skuld.

Delar av budgeten lade fram redan i april men dokumentet utökades med poster rörande bland annat bistånd och invandring.

Från oktober

Det federala USA har brutet räkenskapsår som löper från den första oktober till den sista september. Statsbudgeten måste godkännas av kongressen och det är inte sannolikt att den går igenom i sin nuvarande form. En presidents budgetförslag ses mer som ett politiskt dokument och en utgångspunkt för förhandlingar.

Presidenten hoppas att investeringar i infrastruktur gör att "USA utkonkurrerar våra rivaler".

Kongressens republikaner, som ideologiskt förordar en liten statsapparat, lär dock inte vara lättövertalade. Ingen av dem röstade för det covidhjälppaket på 1 900 miljarder dollar som antogs kort efter Bidens tillträde. Vita husets infrastrukturreform på 2 200 miljarder dollar har inte heller landat i god jord. Nyligen lade Republikanerna fram ett motförslag på 928 miljarder dollar.

Annons

Annons

Högre skatter

Att presidenten lovat att finansiera sina förslag med högre skatter för bolag och landets rikaste utgör ytterligare en nagel i ögat på motståndarpartiet.

Samtidigt föreslår Biden en löneökning för amerikanska soldater med 2,7 procent, samt en ökning med 1,7 procent av militär- och nationella säkerhetsbudgeten som därmed skulle ligga på 753 miljarder dollar.

Finansminister Janet Yellen sade på torsdagen att Bidens budget kommer att leda till att statsskulden blir större än landets ekonomi.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!