Bidens nya stödpaket: 1 900 miljarder dollar

USA:s tillträdande president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s tillträdande president Joe Biden. Arkivbild.
EkonomiTT-AFP

USA:s tillträdande president Joe Biden har presenterat sin första injektion i coronapandemin: Ett utökat vaccinprogram och ännu ett ekonomiskt stimulanspaket.

Totalt ska 1 900 miljarder dollar satsas.

Annons

Annons

Annons

Annons

Joe Biden tillträder som USA:s president på onsdag nästa vecka. Men redan natten till fredag, svensk tid, utlovade den tillträdande presidenten ett nytt räddningspaket för att tackla coronapandemin. Det blir det tredje enorma stödpaketet i USA under pandemin och har döpts till "The American rescue plan", den amerikanska räddningsplanen.

Det vi får tillbaka på de här investeringarna, i form av arbetstillfällen och etnisk rättvisa, kommer att förebygga en långfristig ekonomisk skada, och fördelarna kommer att långt överträffa kostnaderna, sade Biden i ett tal från hemstaden Wilmington i Delaware.

Höjd minilön

Bland annat vill Biden höja den federala minimilönen till 15 dollar i timmen. Det blir också en storskalig utvidgning av landets vaccinationsprogram och testningskapacitet.

I det första ekonomiska stimulanspaketet ligger dessutom, utöver ytterligare stöd till småföretag och myndigheter, också pengar för att slutföra direktutbetalningar till privatpersoner. Det handlar om 1 400 dollar mer än de checkar om 600 dollar som kongressen godkände i december.

Biden har också som mål att försöka öppna de flesta av landets skolor, i ett försök att få fler föräldrar, i synnerhet kvinnor, åter i arbete.

I den här krissituationen har vi inte råd att vara passiva, säger Biden.

Annons

Annons

Godkännas i kongressen

Stödpaketen, som i svenska kronor är värt omkring 16 000 miljarder, ska godkännas av kongressens två kamrar, som efter Bidens tillträde båda med en knapp majoritet styrs av Demokraterna. Det är därför föga överraskande att kongressens två toppdemokrater, Chuck Schumer i senaten och Nancy Pelosi i representanthuset, omfamnar det nya stimulanspaketet.

"Vi kommer genast att börja arbeta för att omvandla tillträdande president Joe Bidens vision till lagstiftning", skriver de i ett gemensamt uttalande.

Men det här är bara början, uppger källor. Kort efter att Biden tillträder nästa vecka väntas han offentliggöra ett andra återhämtningspaket, som syftar till att stimulera nyanställningar och bekämpa klimatförändringar.

Vi kommer att använda skattebetalarnas pengar för att återuppbygga USA. Vi kommer att köpa amerikanska produkter, stödja miljoner amerikanska tillverkningsjobb, stärka vår konkurrenskraft i en alltmer konkurrensutsatt värld, säger Biden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons