Bidens val ska tippa tillbaka vågskålen

Merrick Garland nomineras till justitieminister i Joe Bidens kommande regering.
Merrick Garland nomineras till justitieminister i Joe Bidens kommande regering.
USATT-AFP

USA:s tillträdande president Joe Biden nominerar domaren Merrick Garland till justitieminister. Om Demokraterna fått som de velat för fem år sedan hade Garland suttit i landets högsta domstol.

Hans uppgift blir att tippa tillbaka den vågskål som Donald Trump har skakat om.

Annons

Annons

Annons

Annons

Justitiedepartementet ska agera oberoende av den politiska makten, understryker Biden i sin presentation av de han vill ska leda det.

Ni kommer inte att arbeta för mig. Ni är inte presidentens eller vicepresidentens advokater. Er lojalitet ligger inte hos mig utan hos lagen. Konstitutionen, säger han.

Garland, som beskrivs som en moderat och politiskt ofärgad politiker, säger att det känns som ett viktigt kall, inte minst i ljuset av onsdagens stormning av kongressen.

Kontroversiell nobb

Garland nominerades till landets högsta domstol 2016, av den dåvarande presidenten Barack Obama, men det satte Republikanerna kontroversiellt stopp för. De vägrade att godkänna Obamas val då de ansåg att hans efterträdare på presidentposten borde få göra valet i stället, efter presidentvalet senare samma år.

Det innebar att Donald Trump fick välja en domare till den plats som Garland hade nominerats till och valet föll på den mer konservative Neil Gorsuch. Det var det första av totalt tre val som Trump fick möjlighet att göra till HD, där vågskålen har vägt över kraftigt åt det konservativa hållet.

Trump har satt stora avtryck i USA:s rättsväsende, inte bara i den högsta instansen. Under fyra år har han tillsatt nästan lika många domare till landets federala domstolar som Barack Obama hann göra på åtta år.

Annons

Annons

Lär gå denna gång

Merrick Garland har setts som en favorit till justitieministerposten de senaste veckorna. Bland annat har han avstått från att fatta beslut i ärenden som rör den federala regeringen i sin nuvarande tjänst som domare i Washington DC.

Sedan tidigare är det bland annat känt att Joe Biden vill se diplomaten Tony Blinken som utrikesminister, den tidigare centralbankschefen Janet Yellen som finansminister och den tidigare utrikesministern John Kerry som ledare av regeringens klimatinsatser.

Nomineringar till den kommande regeringen väntas bli godkända i och med att Demokraterna har majoritet i kongressens bägge kamrar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons