A-
A+

Bikini ersätts med hotpants: "Blir så löjligt"

-
BeachhandbollTT

Kvinnliga beachhandbollspelare behöver från och med årsskiftet inte längre spela i bikini i internationella turneringar.

I stället ska de spela i korta och "tajta" shorts och "kroppsanpassade" linnen – och herrarna i ospecificerade shorts och linnen.

Varför är det fortfarande skillnad?, frågar sig U17-landslagets förbundskapten Madeleine Gustafsson.

Annons

Annons

I somras bötfälldes det norska damlandslaget i beachhandboll för att ha spelat i shorts under en EM-match i Bulgarien. Klädvalet gick emot Internationella handbollsförbundets (IHF) regelverk som krävde att damer ska spela i bikini.

Förra veckan kom IHF med ett reviderat regelverk som ska börja gälla från årsskiftet, vilket Handbollskanalen var först att rapportera om. I det är bikinitvånget, som kritiserats av världsartisten Pink, Sveriges idrottsminister Amanda Lind (MP) och blivit en nordisk ministerfråga, borttaget.

"Det är tragiskt"

Det är tragiskt att det ska behövas så mycket skriverier i press och i kändisvärlden för att det ska ske någonting. Norge lämnade in en motion före de här skriverierna så förhoppningsvis hade de (IHF) tagit upp det ändå. Men det är svårt att svara på varför det kom en ändring, säger Madeleine Gustafsson, förbundskapten för Sveriges U17-landslag på damsidan i beachhandboll, till TT.

Likt herrarna kommer damerna att tillåtas spela i linne och shorts. Däremot ska damernas överdelar vara "kroppsanpassade" och underdelarna vara "korta tajta shorts", så kallade hotpants.

Annons

Annons

Herrarna håller med

Det är klart att det är skillnad mellan sporttopp och trosor och linne och hotpants. Sedan är frågan varför det måste vara tajt, och hur tajt? Vem kommer bedöma om det sitter tajt på mig och tajt på någon annan, det återstår ju att se. Jag tycker det är konstigt att de skriver ut ordet tajt i regelverket, säger Gustafsson.

Herrlandslagsspelaren Jesper Knutsson tycker att det är på tiden att reglerna ändras, men att IHF också till viss del missar målet.

Vad pratar vi om här egentligen? Om det handlar om det visuella är det så liten skillnad mellan shorts och tajta shorts. Folk kommer ju inte att springa runt i hur stora shorts som helst, det får vi på herrsidan inte heller ha. Vad är problemet med att låta damerna spela i shorts, precis som herrarna? Det blir så löjligt varför IHF inte tar hela steget, säger han till Handbollskanalen.

Anar fler förändringar

Madeleine Gustafsson började spela beachhandboll internationellt 2017 och ifrågasatte det dåvarande bikinitvånget.

Redan då när man fick hem kläderna som man skulle spela i var en tanke: "Men hallå?". Redan då pratade vi i laget om varför och vi diskuterade med herrarna om varför de får spela i shorts och linne och vi i trosor och behå. Det är klart att det alltid har varit ett moment man pratat om, samtidigt har jag spelat för sportens skull och inte riktigt brytt mig om kläderna på det sättet. När man väl är där är det bara att acceptera läget och spela, säger hon.

TT: Med tanken på debatten som har varit, vad tror du händer härnäst?

Svårt att säga. I de kommande mästerskapen kommer det att vara de här reglerna och sedan får vi väl se. Utefter det får man väl vidta åtgärder om det fortfarande känns konstigt. Framåt kommer det fortfarande att ske förändringar, det tror jag.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.