A-
A+

Billström: Allvarliga övergrepp i Iran

Utrikesminister Tobias Billström (M) samtalade på fredagen med Irans utrikesminister utrikesminister Hossein Amirabdollahian. Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M) samtalade på fredagen med Irans utrikesminister utrikesminister Hossein Amirabdollahian. Arkivbild.
PolitikTT

Utrikesminister Tobias Billström har i ett samtal med sin iranske motsvarighet tagit upp de våldsamma protesterna i Iran. Han lyfte även fallet med den dödsdömde svenskiraniern Ahmadreza Djalali.

Annons

Annons

Vi hade en rak dialog. För mig som Sveriges utrikesminister var det ett väldigt viktigt tillfälle att ta upp våldet och de här allvarliga övergreppen som har skett i samband med protesterna, säger Billström (M) till TT.

Samtalet med utrikesminister Hossein Amirabdollahian skedde på initiativ av Iran.

Jag framförde Sveriges syn på den allvarliga utvecklingen i Iran, inklusive våldet mot demonstranterna och vikten av respekt för mänskliga rättigheter, säger Billström.

Även "ett antal konsulära fall" diskuterades.

Det är viktigt för Sverige att jag tidigt kan ta upp våra konsulära fall med svenskar som är frihetsberövade i Iran, säger Billström.

Ett av fallen gäller läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, som dömdes till döden 2017 för spioneri.

Billström vill inte gå närmare in på vilka svar han fick av Amirabdollahian.

Att tydligt kunna framföra Sveriges syn i direkta samtal är ett viktigt sätt att stödja det iranska folkets krav på mänskliga rättigheter och bidra med ett internationellt tryck.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.