A-
A+

Billström: Försöker få klarhet om Chaab

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger att UD nu försöker att skapa klarhet kring uppgifterna om Chaabs dödsdom. Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M) säger att UD nu försöker att skapa klarhet kring uppgifterna om Chaabs dödsdom. Arkivbild.
PolitikTT

Dödsdomen mot svenskiranske Habib Chaab har nu fastställts av Irans högsta domstol.

"UD och Sveriges ambassad i Teheran arbetar nu intensivt med att skapa ytterligare klarhet kring uppgifterna", skriver utrikesminister Tobias Billström (M) i en kommentar till TT.

Annons

Annons

Habib Chaab försvann under mystiska omständigheter i Turkiet 2020. I Iran har han anklagats för terrorbrott och på söndagen kom beskedet att Chaab, med både svenskt och iranskt medborgarskap, har dömts till döden för påstådda terrorbrott.

"Regeringen står sedan länge i kontinuerlig kontakt med företrädare för Iran. I dessa kontakter har vi begärt klarhet i Habib Chaabs situation och vi har upprepat vår begäran att träffa honom", skriver Billström.

Svenska UD har tidigare sagt att man står i kontakt med företrädare för Iran i fallet, och att man utan framgång har begärt konsulärt tillträde.

"Vi har också framfört vår oro över vår medborgares situation och begärt att få närvara vid rättegången", fortsätter Billström.

Tobias Billström konstaterar att "dödsstraff är ett omänskligt och oåterkalleligt straff och Sverige, tillsammans med övriga EU, fördömer dess tillämpningar under alla dess omständigheter".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.