A-
A+

Billström: Inga svenskar har fått lämna Gaza än

Sveriges utrikesminister Tobias Billström under onsdagens presskonferens i Oslo, med anledning av Nordiska rådets samling.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström under onsdagens presskonferens i Oslo, med anledning av Nordiska rådets samling.
MellanösternTT:s utsända

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger att det är "väldigt glädjande" att gränsövergången mellan Gazaremsan och Egypten har öppnats och att humanitär hjälp ska kunna föras in.

Men inga svenskar har fått lämna än vad han känner till.

Om det finns möjlighet för svenskar att komma ut har jag ingenting nytt att säga om just nu, säger han.

TT: Hittills har ingen svensk medborgare lämnat Gaza under de arrangemang som har varit under dagen?

Inte som jag vet. Regeringen har kännedom om att gränsövergången har öppnats för vissa grupper. I första skedet väntas bland annat skadade palestinier tillåtas passera gränsen för att få vård i Egypten, och därefter väntas utländska medborgare få passera.

Billström betonar att den svenska regeringen flera gånger påtalat att det finns en avrådan om resor till Gaza sedan mer än tio år tillbaka.

Det innebär också att det finns ett eget ansvar för de som i dag befinner sig i Gaza, men vi följer naturligtvis utvecklingen i Gaza och jag utesluter ingenting i det här läget. När UD får kännedom att svenskar kan ges möjlighet att lämna via gränsen via Egypten kommer vi att kontakta svenskar i Gaza som uttryckt en önskan om att lämna.

Hur kontakten med svenskar i Gaza ser ut i detalj vill han inte gå in på.

Utrikesdepartementet bedömer att omkring 400 svenskar befinner sig i Gaza.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.