A-
A+

Biskopar erkänner kyrkans ansvar för övergrepp

Biskop Eric de Moulins-Beaufort med rapporten om sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan i Frankrike. Arkivbild.
Biskop Eric de Moulins-Beaufort med rapporten om sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan i Frankrike. Arkivbild.
FrankrikeTT-AFP

Den katolska kyrkan har som institution ett ansvar för de tusentals övergrepp på barn som begåtts, anser den årliga biskopskonferensen i Frankrike.

Annons

Annons

Kyrkan är också skyldig till att ha tillåtit att övergreppen kunde ske "systematiskt", enligt ärkebiskop Eric de Moulins-Beaufort som leder biskopskonferensen.

Det här ansvaret för med sig en skyldighet att skapa rättvisa och att hela, sade Eric de Moulins-Beaufort.

120 biskopar från hela landet deltar i mötet som varar en vecka. Även om sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan inte är det enda ämnet för konferensen, är stora delar av tiden vigd åt att bekämpa "våld och sexuell aggression riktad mot minderåriga".

I en 2 500 sidor lång rapport av en oberoende kommission som släpptes den 5 oktober, avslöjades att problemet med övergrepp mellan åren 1950 och 2020 var "massivt" och hade tystats ner under årtionden. De flesta av offren för övergrepp inom den franska katolska kyrkan var pojkar som ännu inte kommit i puberteten, enligt rapporten.

Offren har krävt inför biskopsmötet att katolska kyrkan som institution tar på sig ansvaret för dåden, vid sidan av enskilda prästers skuld till övergreppen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.