Bitcoin långt över "drömgränser"

Reklam för handel med bitcoin i Tokyo i Japan. Arkivbild.
Reklam för handel med bitcoin i Tokyo i Japan. Arkivbild.
ValutorTT

En bitcoin är nu värd över 40 000 USA-dollar. Den stora kryptovalutan har på bara några veckor passerat flera nivåer som tidigare kallats "drömgränser".

Annons

Annons

Annons

Annons

Så sent som för en månad sedan spekulerades det i om valutan skulle kunna nå 20 000 dollar per bitcoin. Den nivån passerades i mitten av december. Och vid årsskiftet blåste bitcoin även förbi 30 000-strecket.

De senaste dagarna har värdet fluktuerat på drygt 40 000 dollar.

Uttryckt i svenska kronor fick man för en månad sedan ge 155 000 kronor för en bitcoin. Nu är den värd 335 000 kronor.

Etablerade finansaktörer är kluvna kring kryptovalutorna, vars värde inte backas upp av någon centralbank eller stat – är de bara en bubbla eller tvärtom en trygg tillflyktsort från inflation och svajiga värden på traditionella tillgångar?

J P Morgan släppte den 5 januari en analys med innebörden att bitcoin blivit en rival till guld, och att om den synen etableras starkare förutspås värdet kunna stiga till 146 000 dollar.

Analytiker från Bank of America varnade i fredags för att det extrema intresset för bitcoin "blåser dörrarna av tidigare bubblor", och syftade då bland annat på dotcom-boomen på 90-talet och guldfrenesin på 70-talet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons