A-
A+

Björgen avslöjar dopningsdrama: "Klump i magen"

Marit Bjørgen tog fyra guld i VM i Lahtis 2017. Arkivbild.
Marit Bjørgen tog fyra guld i VM i Lahtis 2017. Arkivbild.
SkidorTT-NTB

Marit Bjørgen fruktade det värsta när ett dopningsprov efter VM i Lahtis 2017 visade en avvikelse. Det berättar den förra skiddrottningen i sin biografi.

Annons

Annons

Norskan skildrar dramat i boken "Vinnarhjärta: Historien om Marit Bjørgen", som är skriven ihop med journalisten Ingerid Stenvold och släpps på tisdagen.

Bjørgen hade nyss kommit hem från VM 2017 – där hon tog fyra guld – då hon av landslagsläkaren Petter Olberg fick chockbeskedet att det finländska dopningslaboratoriet hade funnit en avvikelse i ett test efter tremilen.

Det var helt jävligt att få det telefonsamtalet, säger hon till VG.
Jag fick en rejäl klump i magen. Man hade varit igenom det med Martin (Johnsrud Sundby) och Therese (Johaug) och jag tänkte att det inte är möjligt.

Norskans urinprov innehöll spår av 19-norandrosteron. Landslagsläkaren bad Bjørgen att ändå ta det lugnt eftersom utslaget kunde ha att göra med att hon använt preparatet Primolut-N, som används för att förskjuta menstruationscykeln.

Bjørgen kunde ändå inte släppa tankarna på det.

Tårarna trillade och det var svårt att sova, det var svårt att slappna av dagen efter också, säger hon till NRK.

Det dröjde två veckor innan hon kunde andas ut. Då hade Internationella skidförbundet (Fis) kommit fram till att hennes förklaring överensstämde med fynden i dopningslaboratoriet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.