A-
A+

Bjørgen: "Det är många som mister jobbet"

Marit Bjørgen. Arkivbild.
Marit Bjørgen. Arkivbild.
SkidorTT

Skidlegenden Marit Bjørgen är redo för premiärhelgen av Ski Classics.

Samtidigt lider hon med alla som drabbats av pandemin.

Det är krävande för många och vi måste göra de rätta sakerna för att det ska gå i rätt riktning och minska överbelastningen inom sjukvården, säger hon.

Annons

Annons

Marit Bjørgen är en av de stora profilerna inför långloppscupen Ski Classics, som nu har premiär i Grönklitt utanför Orsa.

Det snackas mest om formkurvor och favoriter, speciellt inför en vinter då cupen kommer att få större uppmärksamhet eftersom tävlingarna bland annat sänds i SVT och NRK.

Tänker på sjukvården

Men för tvåbarnsmamman Marit Bjørgen finns det också andra saker i livet. Hon svarar engagerat på frågan hur hon ser på den nya pandemivågen som nu sveper över Norge:

Det är krävande. Många mister jobbet, blir permitterade och drabbas av mycket osäkerhet. Vi måste göra de rätta sakerna för att detta ska gå i rätt riktning. Jag tänker på de som arbetar inom sjukvården, där det är stor överbelastning. Vi måste sköta oss, säger Marit Bjørgen.

Annons

Annons

Avslappnad

Samtidigt är hon själv inte särskild rädd att bli smittad, lite oväntat eftersom hon är skidåkare och då gäller det att vara frisk:

Jag har alltid varit avslappnad inför risken att bli sjuk. Jag hade småbarn när jag åkte OS, VM och världscup och då fungerade det inte att bruka krafter och tid på att oroas för att bli sjuk. Det handlar om att göra rätt i de små tingen i vardagen, säger Marit Bjørgen.

TT: Har du inga nya hälsorutiner på grund av pandemin?

Visst är jag mer försiktig nu än tidigare. Jag provar att minska kontakten med folk, är mer hemma och håller avstånd, säger hon och tillägger att det kan vara utmanande eftersom hennes son går i skolan.
Men generellt är jag väldigt avslappnad, fortsätter hon.

Marit Bjørgen berättar att hon tagit två vaccinationssprutor, men vet inte när hon tar den tredje.

Jag har inte fått det erbjudandet ännu. Jag ska ta den tredje sprutan, men vet inte när. Om det blir efter tävlingssäsongen. Det var lite tungt på träningarna efter jag tog de tidigare vaccinationerna.

Tippar OS-drottningen

Parallellt med långloppssatsning har Bjørgen följt duellerna mellan Therese Johaug och Frida Karlsson i världscupen. Och hon har verkligen njutit av showen.

Ja, speciellt i Lillehammer. Det här är bra för sporten och det är väldigt intressant att se hur Frida har lyft sig. Men jag är säker på att Therese har mer där inne, säger Marit Bjørgen och erkänner att hon haft lite kompissnack med Therese Johaug om de här duellerna.
Jag är säker på att det var bra för henne att komma till Davos, säger Marit Bjørgen.

Hon har redan en OS-drottning klar:

Det blir Therese med tanke på hennes erfarenhet och träningskvalité.

Ligger lågt

I helgen är det dags för Marit Bjørgen att visa klassen i Grönklitt, som startar med en kort prolog i dag följt av ett 42-kilometerslopp på söndagen. Men hon väljer, liksom inför fjolårets Vasalopp, att ligga lågt:

Jag är här för att testa och komma i gång. Mitt mål är att komma bland de sex bästa.
Det är Marcialonga och Vasaloppet som är mina två stora mål i vinter.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.