Björklöven får spela under utredning

Björklöven får fortsätta spela matcher i hockeyallsvenskan trots att en utredning om matchfixning pågår. Arkivbild.
Björklöven får fortsätta spela matcher i hockeyallsvenskan trots att en utredning om matchfixning pågår. Arkivbild.
IshockeyTT

Björklöven får spela vidare i hockeyallsvenskan som planerat trots att en utredning om matchfixning pågår.

Just nu har vi inte tagit något beslut om att stoppa någon match, säger Olof Östblom, Svenska ishockeyförbundets tävlingschef.

Nu meddelar även polisen att de inte startar någon utredning kring matchen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det var i måndags kväll som topplaget Björklöven förlorade hemma mot Mora på ett förvånansvärt sätt. Trots en 3–0-ledning föll laget med 4–8 sedan gästande Mora gjort åtta raka mål.

Samtidigt upptäcktes märkliga rörelser i oddsen hos spelbolagen och statliga Svenska Spel stängde spelet under matchens gång.

Både Svenska ishockeyförbundet och Svenska Spel utreder matchen. Under kvällen i går kom uppgifter om att ett mänskligt misstag på ett av spelbolagen legat bakom de misstänkta liveoddsen.

Vill inte kommentera

Något som ishockeyförbundet inte vill kommentera.

Vi har valt att inte kommentera några detaljer i utredningen så länge den pågår. Vi vill samla in så mycket uppgifter som möjligt så att vi kan ta ett klokt och riktigt beslut, säger Östblom till TT.

Däremot får Björklöven spela vidare trots att utredningen pågår. Umeålagets nästa match är på fredag kväll hemma mot AIK.

Vi har inte tagit något beslut om att stoppa någon match. Vi har inget underlag just nu för det, men skulle det framkomma att det finns saker, som vi tycker, så kan vi ta det beslutet. Men just nu är det inte aktuellt för varken Björklöven eller Mora, säger Östblom.

Under onsdagskvällen meddelade även polisen att man inte startar någon utredning från deras håll.

Vi har tagit in lägesbilden och gjort en bedömning. Vi har ingen brottsmisstanke och inleder ingen utredning, säger Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, till Aftonbladet.

Annons

Annons

"Största allvar"

Mora har ingen match förrän den 26 december då lagets bortamatch på lördag mot Västervik har skjutits upp på grund av coronafall i Smålandslaget. Björklöven är efter matchen mot AIK spelledigt till den 27 december.

När förbundets utredning är klar kan Östblom inte säga:

Som alla andra hoppas jag att vi ska vara klara så snabbt som möjligt, samtidigt är det en väldigt allvarlig anklagelse där många känner sig utpekade. Då krävs det att vi tar det här på största allvar och tar in all fakta vi kan så att vi tar rätt beslut. Men vi har väl en målbild att vara klar den här veckan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons