A-
A+

Björnjakten redan över i flera distrikt

Årets licensjakt av björn har fått en flygande start och efter två dagar är kvoten redan fylld i flera jaktområden. Arkivbild.
Årets licensjakt av björn har fått en flygande start och efter två dagar är kvoten redan fylld i flera jaktområden. Arkivbild.
NaturTT

Efter björnjaktens inledande helg har sammanlagt 133 djur fällts. I flera distrikt, som Värmland, västra Gävleborg och östra Dalarna, är kvoten redan fylld.

Annons

Annons

Totalt får 501 björnar skjutas till och med den 15 oktober i årets licensjakt. Tilldelningen är i många län högre än tidigare år då den senaste inventeringen visat att björnstammen har vuxit.

Och intresset för att jaga björn har varit rekordstort. Redan efter två dagars jakt har drygt en fjärdedel av björnarna fällts och trycket har varit hårt vid de olika besiktningsstationerna. Alla björnar som fälls vägs, mäts och provtas. På var tredje björn görs en liten mer noggrann undersökning.

Det senaste decenniet har antalet björnar i Sverige legat kring 3 000. Störst tilldelning har Jämtlands län där 200 björnar ska fällas. Spillningsinventeringar visar på en ökande björnpopulation i länet och Länsstyrelsens mål är att minska stammen från 1 044 till 650 individer

Tidigt på söndagsmorgonen hade samtliga 55 tilldelade björnar i Gävleborgs västra jaktområde skjutits, rapporterar P4 Gävleborg och i Dalarna hade man redan vid lunchtid på lördagen fällt mer än hälften av de 48 björnar som tilldelats i årets jakt.

Även i Värmland, som har den minsta tilldelningen med tre björnar, är det färdigjagat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!