"Black Panther"-skådespelare död

Chadwick Boseman. Akivbild.
Chadwick Boseman. Akivbild.
NöjeTT

Skådespelaren Chadwick Boseman har avlidit vid 43 års ålder, uppger anhöriga på hans Twitterkonto.

Boseman spelade superhjälten Black Panther i filmen med samma namn, och repriserade rollen i flera "Avengers"-filmer

"Chadwick var någon som utstrålade kraft och lugn. Som stod för så mycket mer än sig själv", skriver skådespelarkollegan Brie Larson.

Annons

Annons

Enligt uttalandet drabbades Boseman av tjocktarmscancer 2016, och avled i sitt hem.

Chadwick föddes 1976 i South Carolina i USA, som den yngste av tre syskon. Han ville egentligen skriva manus och regissera, men började göra småroller i tv-serier på 2000-talet, som "Lincoln Heights" och "Persons unknown", vilket gjorde att han fick smak för skådespelandet.

Spelade Robinson

Han gick över till filmroller 2010 och först i 35-årsåldern fick han sin första huvudroll i en Hollywoodfilm. 2013 gjorde han rollen som baseballspelaren Jackie Robinson i "42", som utspelar sig på 1940-talet.

Det är sättet han upprätthåller sig själv, hans lugn. Du har bara den där känslan av att du är med en stark person, beskrev regissören Brian Helgeland sin huvudrollsinnehavare, enligt The New York Times.

Han spelade också soullegendaren James Brown i "Get on up" från 2014.

Annons

Annons

Spelade superhjälte

Genombrottet för den breda publiken kom med rollen som T'Challa och alter egot Black Panther, först i "Captain america: Civil war" och sedan i 2018 års "Black Panther", en av de första superhjältefilmerna med en svart person i huvudrollerna.

Jag tror att vi alla pressade oss själva för vi visste vilken möjlighet det var. Alla visste att det här inte var något som gjorts förut. Så du måste göra det rätt. Det är en stor film och en stor investering som lagts på dig. Du vill åstadkomma något eftersom det kanske aldrig händer igen om du inte gör det rätt, sade Boseman i en intervju med The Guardian 2018.

Filmen blev också en succé, och spelade in 1,3 miljarder dollar, vilket Boseman trodde var viktigt för att öka mångfalden inom Hollywood.

Att ha kvalitet i filmskapandet är nyckeln. Du vill inte göra filmer med svart ensemble och regissör bara för sakens skull. Att kritikerhyllas och nå kommersiell succé är målet, sade han till tidningen.

Nyheten om Bosemans död uppmärksammades av många kollegor och andra på Twitter. Presidentkandidaten Joe Biden skriver att Bosemans styrka var större än det som syntes på vita duken.

"Från Black Panther till Jackie Robinson, han inspirerade generationer och visade att de kan bli allt de vill – till och med superhjältar", skriver han

Andra roller

På senare år har Boseman setts i roller i "21 bridges" och i Netflixfilmen "Da 5 bloods". Det var planerat att han skulle spela huvudrollen i en uppföljare till "Black Panther" med tänkt premiär 2022.

Chadwick Boseman hade velat spela en annan svart hjälte – Muhammad Ali, berättade han i en intervju med The New York Times.

Du är en stark svart man i en värld som krockar med den styrkan, som egentligen inte vill att du ska vara stor. Så vad får dig att bli den som kommer att stå pall?

Rättad: I en tidigare version fanns ett fel om Bosemans ålder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons