A-
A+

Blickar mot handbollen för danskt "EM-hygge"

Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand hämtar inspiration från handbollen för att undvika 'hotelldöden' i stundande fotbolls-EM.
Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand hämtar inspiration från handbollen för att undvika "hotelldöden" i stundande fotbolls-EM.
FotbollTT-Ritzau

"Hotelldöden" är ett ännu större hot när EM-spelarna ska leva i en coronasäker bubbla.

För att bota tristessen hämtar Danmark inspiration från landets världsmästare i handboll.

Det är extremt viktigt att vara social, säger Kasper Hjulmand, förbundskapten för det danska fotbollslandslaget, som tog ut Malmös Anders Christiansen i EM-truppen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Anders Christiansen är uttagen i Danmarks EM-trupp. Arkivbild.
Anders Christiansen är uttagen i Danmarks EM-trupp. Arkivbild.

Den så kallade "hotelldöden" är något idrottsutövare alltid får kämpa mot under mästerskap, men under pandemin och alla dess coronarestriktioner har påfrestningen varit ännu större.

Fotbolls-EM – som avgörs i elva värdstäder – är naturligtvis inget undantag. För att optimera förutsättningarna har Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand tagit hjälp av landets handbollslandslag och dess tränare Nikolaj Jacobsen, som i januari vann herr-VM (finalseger mot Sverige) i en coronabubbla i Egypten.

Spelar i Köpenhamn

De (handbollslandslaget) såg till att spelarna lämnade hotellrummet och träffades i gemensamma lokaler. Det är extremt viktigt att vara social, säger Kasper Hjulmand.

Han tror att påfrestningen kan bli extra påtaglig för de danska spelarna eftersom landslaget spelar sina tre gruppspelsmatcher mot Finland (12 juni), Belgien (17 juni) och Ryssland (21 juni) hemma på Parken i Köpenhamn. Sin bas under mästerskapet har Danmark på Marienlyst strandhotell i Helsingör.

Jag är säker på att vi får ett bra läger i Helsingör, men jag kan inte säga att coronarestriktionerna inte kommer påverka oss, säger Hjulmand.

Annons

Annons

Christiansen uttagen

Hjulmand presenterade under tisdagskvällen den 26 spelare stora EM-truppen. Med i laget är Malmö FF:s stjärna Anders Christiansen.

30-åringen har varit en av allsvenskans bästa spelare sedan han kom till Skånelaget 2018 men har haft svårt att ta plats i landslaget. Christiansens senaste landskamp var 2015.

Den danska truppen samlas först i Österrike där en träningslandskamp väntar mot Tyskland den 2 juni. På fredag lyfter planet från Kastrup.

Vi ville gärna dela upp lägret och när vi åker till Österrike först får vi några dagar i lite andra omgivningar, säger Kasper Hjulmand.

Danskt "hygge"

Även om han själv har funderat på att hitta på roliga aktiviteter för spelarna vet Hjulmand att de under samlingarna brukar spela brädspel och kort tillsammans.

De ligger inte bara på hotellrummen, de "hygger" sig. De är extremt sociala, säger förbundskaptenen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss