A-
A+

Blinken bekymras över FN-besök i Xinjiang

USA:s utrikesminister Antony Blinken.
USA:s utrikesminister Antony Blinken.
USA/KinaTT-AFP

USA fortsätter att bekymras över Kinas "ansträngningar att begränsa och manipulera" FN:s människorättschef Michelle Bachelets besök i Xinjiang-regionen, säger den amerikanske utrikesministern Antony Blinken.

Annons

Annons

"Vi är oroliga att de villkor som myndigheterna i Peking ställt på besöket inte möjliggjorde en fullständig och oberoende bedömning av miljön för mänskliga rättigheter i Kina, inklusive i Xinjiang, där folkmord och brott mot mänskligheten pågår", säger Blinken i ett uttalande.

Washington ska ha varnat Bachelet innan hennes sedan länge planerade besök i Kina och sagt att myndigheterna inte skulle ge henne nödvändig tillgång för att få en fullständig bild av situationen för mänskliga rättigheter.

Blinken upprepar den ståndpunkten och säger att han var "oroad över rapporter om att invånare i Xinjiang varnats för att klaga eller tala öppet om förhållandena i regionen, att ingen insyn gavs om var hundratals saknade uigurer befinner sig eller förhållandena för över en miljon individer i förvar."

Bachelet försvarade sitt besök tidigare på lördagen och sade att det inte var en utredning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.